Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Průtokové vakcinační centrum se v Plzni začne budovat až v březnu, prioritu má očkování seniorů a zdravotníků

Velké průtokové očkovací centrum, které vybuduje Plzeňský kraj ve spolupráci s městem Plzeň v objektu DEPO2015, bude hotové do půlky března. Dříve nemá smysl takové zařízení stavět, protože až do konce února nebude spuštěn systém očkování pro širokou veřejnost. Kraj se teď soustřeďuje na očkování zdravotníků, seniorů a pracovníků pobytových zařízení sociální péče v regionu.  

„Velkokapacitní očkovací centrum v DEPO2015 jsme schopni postavit během čtyř a pěti dnů, ale zatím není na pořadu dne. Tento týden se začalo prostřednictvím mobilních týmů s očkováním zaměstnanců a seniorů v ústavech a domovech. Do konce příštího týdne budou proočkováni všichni zájemci z této oblasti,“ informovala hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS) s tím, že zájem o očkování je značný.

Na území Plzeňského kraje žije 24 352 seniorů ve věku nad 80 let. Dvě třetiny z nich žijí v pobytových zařízeních. Na Tachovsku a na severním Plzeňsku, kde nejsou akutní nemocnice, pomohou s očkováním mobilní týmy z Lázní Konstantinovy Lázně, své klienty a zaměstnance budou očkovat vlastními silami také krajské nemocnice následné péče v Horažďovicích a v Plané nebo státní Psychiatrická nemocnice v Dobřanech. V Plzni jsou očkovacími centry kromě FN Plzeň také Privamed, EUC Klinika Plzeň. V okresech jsou to pak krajské nemocnice ve Stodu, Klatovech, Domažlicích a Rokycanech a nemocnice v Sušici.

Do Plzeňského kraje zatím dorazilo ve třech dodávkách 8575 dávek vakcín a k dnešnímu dopoledni se podařilo naočkovat 6969 osob. Rychlost očkování ale komplikuje složitá administrativa. Prvních 975 dávek vakcíny dostal kraj na konci minulého roku, všechny použila Fakultní nemocnice Plzeň pro své zdravotníky. Z dalších dvou ledových dodávek šly vakcíny už i do ostatních nemocnic v kraji a také mobilnímu týmu EUC Kliniky, která od pondělí očkuje seniory v plzeňských pobytových zařízeních.

„Ve fakultní nemocnici jsou podle pana ředitele naočkováni všichni zdravotníci, v našich nemocnicích budou zdravotníci, kteří projevili o očkování zájem, naočkováni do konce tohoto týdne. Od neděle se očkují také zdravotníci z krajské záchranné služby. Tam je asi 500 zaměstnanců. Zatím projevila zájem o očkování asi polovina, ale podle slov ředitele záchranné služby jejich počet každým dnem roste a ještě se zvýší,“ uvedla hejtmanka.  

Do konce ledna by měly dorazit do Plzeňského kraje ještě dvě dodávky vakcín od firmy Pfizer a BioNTech, každá po 4875 dávkách. Za leden by tak měl kraj dostat celkem 18 325 očkovacích dávek. V únoru to mělo být podle původního plánu dalších zhruba 20 000 dávek, přijde jich ale zřejmě jen 15 600, v březnu se počítá s dodávkou 20 475 dávek do kraje. „To jsou ale aktuální předpoklady, skutečnost může být nakonec jiná,“ dodala Mauritzová. Vakcíny od firmy Moderna do Plzeňského kraje nepřijdou.

Plzeňský kraj vyzval dopisem zdravotníky, aby se zapojili do mobilních očkovacích týmů nebo pomáhali s očkováním v očkovacích centrech. Zdravotníci, kteří chtějí pomoci, se od začátku týdne hlásí do databáze prostřednictvím webu Plzeňského kraje Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz). Poté je budou kontaktovat pracovníci očkovacích center v příslušném okrese a tito zdravotníci se zapojí do očkování.

„Těší mě, že si zdravotníci uvědomují, jak je očkování důležité a chtějí se sami zapojit a pomoci. Velmi mile mě překvapil vysoký zájem zdravotníků, kterých se v kraji přihlásilo už více než 140 za pouhé čtyři dny,“ dodává hejtmanka Ilona Mauritzová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto olkraj.cz

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, hejtmanka, Plzeňský kraj, zdravotnický pracovník, očkovací centrum, Plzeň, Ilona Mauritzová, Fakultní nemocnice Plzeň, ODS, Pfizer, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Průtokové vakcinační centrum se v Plzni začne budovat až v březnu, prioritu má očkování seniorů a zdravotníků  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.