Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Na území Plzeňského kraje má vzniknout 15 vakcinačních center, sedm bude v Plzni

Celkem 15 vakcinačních center by mělo vzniknout na území celého Plzeňského kraje. Sedm z nich by se mělo nacházet v samotné Plzni. V krajské metropoli se také počítá s vybudováním jednoho velkého „průtokového“ vakcinačního centra. Podle propočtů by se mělo v regionu naočkovat 354 313 obyvatel kraje starších 16 let, což představuje 75 procent obyvatel.

„Pracujeme s tím, že bychom chtěli v kraji denně naočkovat 3000 osob. Když se k tomu připočte i město Plzeň, mělo by jít o 4000 očkovaných osob denně. V tomto případě by se dal za půl roku naočkovat celý kraj. Je třeba mít na paměti, že se očkuje ve dvou dávkách. Pokud by se očkovalo denně jen 3000 lidí, trvalo by to osm měsíců,“ uvedla hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová, (ODS) která dnes představila očkovací strategii kraje.

Začíná se očkovat v nemocnicích, jedná se o zdravotníky, zaměstnance a klienty v sociálních zařízeních, věkové skupiny 80+ a klienty v domovech pro osoby se zdravotním postižením. Od začátku března se počítá s očkováním pro veřejnost podle rezervačního systému.

Jen v Plzni by se mělo denně naočkovat 800 – 1200 osob. V okresech se předpokládá, že denně přijde na očkování 300 až 500 občanů. „Nejsou to žádná nereálná čísla. Pohybujeme se s tím odhadem hodně při zemi,“ uvedla hejtmanka.

Kraj plánuje zřídit až 15 vakcinačních center v regionu, jejich přesný počet závisí na dohodě se zdravotními pojišťovnami. V Plzni budou tři centra ve fakultní nemocnici, další pak bude ve Státním zdravotním ústavu Plzeň, v nemocnici Privamed, v poliklinice na Denisově nábřeží a zřejmě i v bývalé Železniční poliklinice, dnes poliklinika Agel.

„Zároveň chceme mít i jedno velké průtokové centrum v Plzni. Do konce ledna bude vypracovaná studie toho zázemí. Uvažujeme o místě v DEPO2015, je tam parkoviště i potřebný prostor. Očkovalo by se tam asi od března. Jen tam by působily najednou čtyři vakcinační týmy. Jeden takový tým tvoří lékař, dvě sestry, které mohou aplikovat vakcíny a také dva administrativní pracovníci. Ti budou zadávat potřebná data do systému,“ vysvětlila hejtmanka.

V okresech vzniknou vakcinační centra ve čtyřech krajských nemocnicích v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a ve Stodu. Zapojí se ještě Psychiatrická nemocnice v Dobřanech a také Sušická nemocnice. V okresech, kde nejsou nemocnice, budou očkovací centra na poliklinikách. Například v Blovicích nebo v Tachově. Tam se do očkování zapojí například tým ze společnosti Léčebné Lázně Konstantinovy Lázně, které jsou v současné době uzavřené a poskytnou své zdravotníky. Zatím se ještě řeší očkovací centrum na severním Plzeňsku.

A jak bude samotné očkování vypadat? S každým člověkem musí předtím mluvit lékař, musí zjistit jeho zdravotní stav, potřebnou anamnézu, následně podepíše formulář. Pak odchází k aplikaci vakcíny. To trvá deset minut. Následuje přechod do čekárny, kde každý setrvá dalších 30 minut. Před odchodem dostane každý člověk certifikát. Pfizer bude dávat speciální průkazku, kde budou osobní data očkovaného i datum očkování. „Bude časem i mezinárodní evropský certifikát, ten se teprve připravuje. Česká republika má připraven vlastní certifikát,“ poznamenala hejtmanka.  

Do kraje zatím dorazilo v prosinci prvních 975 dávek vakcíny, které spotřebovala Fakultní nemocnice (FN) Plzeň. Další přišly v úterý a budou už mířit i do krajem zřizovaných nemocnic v okresech. V lednu by měl kraj dostat celkem 17 550 dávek vakcíny a v únoru kolem 20 000 dávek. Zatím jsou to vakcíny firem Pfizer a BioNTech, v dalších týdnech by se měly přidat i vakcíny od dalších výrobců.

Kraj sestavil pracovní skupinu, která má očkování koordinovat. Podle hejtmanky je nutné, aby se kromě vlastní krajské strategie vycházelo z národního plánu. Hejtmanům ho v úterý představil ministr zdravotnictví Jan Blatný a kraje ho mají do pátku připomínkovat.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FNUSA

Štítky očkování, vakcína, distribuce vakcín, vakcína proti koronaviru, očkovací centra, Plzeňský, hejtmanka Mauritzová, očkovací centrum, Plzeň, Plzeňský kraj, nemocnice, Pfizer, Ilona Mauritzová, ODS, Jan Blatný, BioNTech

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na území Plzeňského kraje má vzniknout 15 vakcinačních center, sedm bude v Plzni  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.