Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

První dávky vakcíny proti covidu budou v ČR už 26. prosince večer, zvažuje se přesun do 5. úrovně PES

Premiér Andrej Babiš (ANO) očekává, že dnes schválená vakcína proti covidu-19 od firmy Pfizer by měla dorazit do ČR 26. prosince večer. Očkovat se začne o den později. Případný návrh na přesun do páté úrovně opatření protiepidemického systému PES projedná vláda ve středu.

V první zásilce do Česka by mělo přijít 9750 dávek vakcíny proti covidu. Jedná se o další dodávce, která by mohla být doručena do konce roku. Celkem má ČR objednány čtyři miliony dávek vakcíny pro dva miliony osob. Očkovat se podle slov premiéra Babiše začne 27. prosince.

Vakcínu dnes schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA), rozhodnutí musí ještě potvrdit Evropská komise. "Evropská komise by mohla zasednout možná ještě zítra večer. Je to víceméně formální záležitost," uvedl Andrej Babiš.

Veřejnost z řad seniorů a mladších vážně nemocných se bude moci proti covidu-19 očkovat nejdříve v únoru. Prvními prosincovými dávkami se budou očkovat zdravotníci ve vybraných nemocnicích. V lednu pak přibudou hospitalizovaní senioři a lidé v domovech sociální péče. První dodávka vakcíny bude podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) rozdělena do čtyř nemocnic v Praze a dvou v Brně. Do krajů by měly směřovat další dodávky, o kterých se jedná a které by mohly dorazit 28. nebo 29. prosince. 

O případném přesunu do páté úrovně opatření protiepidemického systému PES by měla vláda jednat ve středu. Pokud zpřísnění ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) s ohledem na vývoj epidemie navrhne, opatření by se měla upravit s účinností od pátku 25. prosince, řekl dnes novinářům Blatný. Podle ministra pokračuje nárůst počtu nově diagnostikovaných lidí, což je částečně i důsledek plošného testování.

Blatný dále uvedl, že situace v nemocnicích je zatím stabilní, nejvíce zatížená jsou zařízení v Moravskoslezském kraji. "Protože zatím trvá disproporce mezi nárůstem v nemocnicích a nárůstem počtu nově diagnostikovaných, navrhl jsem, aby definitivní rozhodnutí, zda dojde k přechodu do pátého stupně, padlo až ve středu," uvedl Blatný. Platnost by navrhoval od 25. prosince.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto vlada.cz

Štítky očkování, koronavirus, vakcína, PES, protiepidemický systém, Česko, očkování proti COVID-19, Andrej Babiš, ANO 2011, Jan Blatný, Pfizer, Protiepidemický systém České republiky, nemocnice, Evropská léková agentura, Evropská komise

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

První dávky vakcíny proti covidu budou v ČR už 26. prosince večer, zvažuje se přesun do 5. úrovně PES  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.