Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Krajské nemocnice navýšily kapacity odběrových míst. Nelze však testovat neobjednané

Nemocnice Plzeňského kraje navýšily kapacity odběrových míst pro bezplatné vyšetření nemoci covid antigenními testy. Do vánočních svátků i během nich přibyla v rezervačních systémech téměř tisícovka nových míst. I ta se ale velmi rychle plní.

„Už v průběhu prosince jsme na základě četných dotazů na infolinkách tušili, že zejména v předvánočních termínech bude o vyšetření velký zájem a to se skutečně potvrdilo. Rezervační systém jsme spustili v pondělí 14. prosince a už v úterý ráno jsme měli termíny od 18. do 23. prosince z 95 procent obsazené. Okamžitě jsme tedy začali hledat možnosti, jak přidat nové termíny, byť to není vůbec jednoduché,“ říká mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška. Přesto se to podařilo.

Domažlická nemocnice přidala přes 200 nových termínů, konkrétně na 21., 23., 26. a 30. prosince. Stodská nemocnice přidává do konce roku čtyři stovky nových termínů, když rozšířila provoz odběrového místa na všechny pracovní dny a zároveň jej prodloužila na čas od 8 do 16 hodin. A testovat bude i 25. prosince.

Klatovská nemocnice nabídla už v počáteční fázi obrovské množství termínů, každý pracovní den po čtyřech hodinách a v relativně vysoké frekvenci, nicméně i ona přidala dalších více než 200 nových termínů. Rozšířila totiž provoz odběrového místa na 6 hodin a testovat bude nově i na 24. a 26. prosince. Také Rokycanská nemocnice navýšila kapacity o více než sto míst, když zvýšila u antigenních testů frekvenci odběrů.

K vyšetření antigenním testem je třeba se na všech odběrových místech předem objednat přes internetový rezervační systém. „Zřejmě kvůli naplnění termínů nebo možná z nevědomosti se bohužel stává, že na odběrová místa chodí a vyžadují odběr i lidé bez objednání. Nemůžeme jim ale vyhovět. V těch přeplněných rozpisech, kde máme na každého rezervovaného klienta dvě až tři minuty by se systém zhroutil, všichni by museli čekat, tvořily by se dlouhé fronty a nakonec bychom nestihli otestovat ani objednané,“ doplňuje mluvčí a vyzývá, aby zájemci využívali i další kapacity.

Kromě krajských nemocnic testují v Plzeňském kraji antigenními testy i nemocnice v Plzni a Sušici, některé soukromé laboratoře a další subjekty včetně ambulantních lékařů či zubařů. Seznam odběrových míst se aktualizuje na webu ministerstva zdravotnictví: https://koronavirus.mzcr.cz/antigenni-testovani/.

Ohodnoť článek

Foto HZS KHK

Štítky antigenní testy, test na covid zdarma, Vánoce, nemocnice Plzeňského kraje, Plzeňský kraj, rychlý antigenní test, Domažlická nemocnice, a.s., Stodská nemocnice, a.s., Klatovská nemocnice, a.s., Rokycanská nemocnice, a.s., Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajské nemocnice navýšily kapacity odběrových míst. Nelze však testovat neobjednané  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.