Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Kraj zrekonstruuje Rokycanskou nemocnici za 400 milionů korun

Rokycanská nemocnice projde kompletní rekonstrukcí zhruba za 400 milionů korun bez DPH. Ověřovací studie, kterou dal zpracovat management nemocnice, jednoznačně odmítla výstavbu nového menšího zařízení a přenechání více než 60 let starého areálu sociálním službám. Nová nemocnice by byla téměř o 170 milionů korun dražší. Rekonstrukce bude rozložená do pěti etap, řekla po dnešním jednání rady radní Milena Stárková (ČSSD).

"Jejich rychlost bude závislá na finančních možnostech kraje," uvedla. Podle Stárkové by měla modernizace trvat pět až šest let. Kraj na příští radě vyhlásí veřejnou zakázku na projekt, který bude hotový do konce roku. Teprve poté bude řešit financování stavby, která přejde do dalšího volebního období. Rekonstrukce začne příští rok.

"Hlavní budova byla pro rekonstrukci vyhodnocena jako vhodná i pro zmodernizovaný provoz," uvedla Stárková. V první etapě začne modernizace levé strany ambulantní části, ve druhé její pravá část, ve třetí a čtvrté etapě levá a pravá část lůžkové části a nakonec střední spojovací objekt. Vždy bude částečně omezena péče, řekla.

Kapacita nemocnice, která je nejmenším ze čtyř akutních lůžkových zařízením v Plzeňském kraji, by zůstala přibližně na 150 lůžkách. "Počítáme s větším rozšířením rehabilitace, která je dnes v nevyhovujících podmínkách. A chtěli bychom otevřít oddělení následné péče. To už chceme delší dobu, ale schází nám hodně moc sestřičky," řekla radní.

Hlavním důvodem modernizace je učinit nemocnici v regionu atraktivnější tak, jak se to podařilo u nemocnice ve Stodu na jihu Plzeňska. Do ní šly v minulých letech desítky milionů korun ročně a obnova stále ještě není u konce. Podle Stárkové Stodská nemocnice už vypadá výrazně lépe a díky tomu se tam vracejí pacienti i personál.

Areál v Rokycanech je z roku 1957 a nebyl nikdy výrazně opravován. Řada věcí je stále původních, hlavně rozvody. "Využijeme všechny budovy v areálu," uvedla radní. Kraj už dnes schválil rekonstrukci kotelny za 30 až 40 milionů korun a demolice čtyř menších objektů, které jsou nevyužité, například komín a staré garáže.

Autoři | Foto Rokycanská nemocnice

Štítky ČR, stavby, nemocnice, správa, Plzeňský, Rokycanská nemocnice, a.s., Milena Stárková, ČSSD, Plzeňský kraj, Stodská nemocnice, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj zrekonstruuje Rokycanskou nemocnici za 400 milionů korun  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.