Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Rybníky v Plzeňském kraji mají stále dobrou vodu ke koupání

Rybníky a venkovní koupací nádrže s veřejnými koupališti v Plzeňském kraji mají stále většinou dobrou kvalitu vody. Podle měření hygieniků je voda v několika sledovaných koupalištích zdravotně nezávadná a vhodná ke koupání, místy může být mírně zakalená. Velmi dobou kvalitu vody nabízí rybniční soustava v Plzni. Bolevecké rybníky se ale potýkají v současné době sucha s podstavem vody, řekl hydrobiolog Jindřich Duras.

Dobrou kvalitu vody mají podle hygieniků například venkovní koupaliště v Tachově, v Rokycanech nebo koupací biotopy v Dobřanech a v Blovicích na Plzeňsku. Největší vodní plocha kraje, přehrada Hracholusky, má u hráze vodu průhlednou do třímetrové hloubky a stále vhodnou ke koupání. Naopak přehrada České údolí u Plzně má vodu průhlednou jen do půlmetrové hloubky a odborníci v ní plavání rozhodně nedoporučují.

V soustavě boleveckých rybníků v Plzni má voda teplotu mezi 23 až 25 stupni Celsia, její kvalita je velmi dobrá a zatím bez sinic. Rybníky ale mají podstav vody, ani nedávné deště situaci nepomohly zlepšit. "Voda v Boleváku má i krásnou průhlednost 3,5 metru, laboratorní analýzy doložily i velmi dobrou jakost po stránce chemické. Nebylo ani zjištěno žádné znečištění bakteriologické," shrnul hydrobiolog Duras. V rybníku ale chybí 73 centimetrů vody.

Snížená hladina vody ale znamená rychlejší růst vodních rostlin, protože mají ode dna blíž ke hladině. Rostliny sice udržují dobrou kvalitu vody, ale vadí při rekreačním využívání rybníka. Proto je trvale v provozu vyžínací loď. Kvůli nízkému stavu vody může vykládat natěženou biomasu rostlin pouze na jednom jediném místě, shrnul Richard Havelka z městské organizace Správa veřejného statku města Plzně. "Rostliny přítomné v rybníce ale ani při kontaktu s kůží nepředstavují žádné riziko," řekl.

V Seneckém rybníku stále chybí asi 1,3 metru vody. "Koupat se dá, voda je dobrá. Je zvláštně zelená, což způsobily mikroskopické planktonní řasy. Těch je jednak málo a jednak se nejedná ani o rizikové druhy," řekl Duras. Třemošenskému rybníku chybí 20 až 30 centimetrů vody. V posledních dnech se průhlednost vody mírně snižuje, protože se rozvíjejí planktonní řasy. Průhlednost se ještě trochu zhorší, ale pro koupání budou pořád dobré podmínky. V Šídlovském rybníku chybí asi 30 centimetrů vody. Voda je ale kvalitní s průhledností kolem 1,5 metru. Po celé léto budou zřejmě i letos velmi dobré podmínky ke koupání v Kamenném rybníku. "Letos je voda podstatně méně hnědá než v jiných letech, protože moc neprší a rašelinné látky z povodí se nevyplavují," dodal Duras.

Autoři

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Plzeňský, koupání, rybník, Plzeňský kraj, Plzeň, Tachov, Rokycany, Dobřany, Blovice, Hracholusky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybníky v Plzeňském kraji mají stále dobrou vodu ke koupání  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.