Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sestřičky z FN Plzeň dostaly jako poděkování za práci bílé srdce z mramoru, jedna z nich se toho bohužel nedožila

Neobvyklé poděkování obdržely sestřičky plzeňské fakultní nemocnice za zvládnutí jarní pandemické vlny. Jde o srdce z bílého mramoru, jehož autorem je Petr Šťastný. Srdce je umístěno v prostorách nové budovy Onkologické a radioterapeutické kliniky. Jedna ze sestřiček se bohužel slavnostního odhalení srdce už nedočkala.

A jak se vlastně srdce do nemocnice dostalo? To vysvětluje emeritní hlavní sestra FN Plzeň Nina Müllerová. „Na jaře letošního roku vyrobila společnost ICE Factory všem našim zdravotníkům Bílé srdce z ledu jako poděkování za skvělou práci a vytrvalost v první pandemické vlně. Bílé srdce je symbolem ošetřovatelství, které právě letos slaví významné výročí, 200 let od narození zakladatelky ošetřovatelství Florance Nightingalové. Díky květnovým slunečním paprskům ledové srdce brzy roztálo a mě provázela myšlenka nějakého symbolu připomínajícího rok sester, jehož odkaz by byl mezi námi nastálo,“ říká Mina Müllerová.

Slavnostní odhalení bílého srdceA její přání se vyplnilo. Srdce z mramoru teď zdobí fakultní nemocnici v prostoru Onkologické a radioterapeutické kliniky. „Toto místo je novodobý chrám, který nabíjí energií. Lidé sem přichází s pokorou, někdo zde hledá útěchu, jiný se pomodlí, někomu toto prostředí pomáhá od strachu. Ač je v naší nemocnici někdy hodně bolesti, tak je zde i naděje. Dnešní doba nabízí mnoho nových postupů léčby, včetně nejmodernějších technologií, ale lidskost se nedá koupit. Ta musí být přímo v nás a naše sestřičky ji opravdu mají,“ konstatoval ředitel fakultní nemocnice Václav Šimánek.

Nový symbol našel své místo na Onkologické a radioterapeutické klinice, jejíž pacientkou byla, ve chvíli slavnostního odhalení díla i jedna ze sestřiček FN Plzeň. Náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Andrea Mašínová však přišla se smutnou zprávou. „Bohužel, sestřička Gabriela, která v naší nemocnici pracovala řadu let, podlehla těžkému onemocnění ve věku 49 let. Symbol bílého srdce tu bude navždy, i pro naši zesnulou sestřičku Gábinku. Věříme, že až nastoupí další generace sester a přijdou k tomuto srdci, pochopí, že symbol je nadčasový a že jeho odkaz je stále aktuální. Každá ošetřovatelská péče musí být prováděna s láskou, s láskou k oboru a s láskou k lidem,“ dodala smutně Andrea Mašínová.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto FN Plzeň

Štítky bílé srdce z mramoru, Fakultní nemocnice Plzeň, poděkování sestrám, symbol ošetřovatelství, nemocnice, klinika, láska, Nina Müller, Václav Šimánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sestřičky z FN Plzeň dostaly jako poděkování za práci bílé srdce z mramoru, jedna z nich se toho bohužel nedožila  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.