Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Nedělejte si vůbec hlavu z toho, pokud neznáte svoji krevní skupinu

Nejčastější fámou, která mezi lidmi stále koluje, se týká znalosti své krevní skupiny. Mnozí si myslí, že je nutné u sebe nosit kartičku s krevní skupinou, kdyby se jim něco stalo, aby se zdravotníci nezdržovali jejím zjišťováním. A když znáte krevní skupinu a Rh faktor, je transfuze prý banální záležitostí. Ve skutečnosti ovšem lidé takové informace většinou přeceňují. Jaká je tedy skutečnost?

„Žádný lékař samozřejmě nikomu nedá transfuzi krve jen na základě osobní informace nebo údaje na kartičce, nebo v telefonu. Alespoň ne v České republice. Vždy musí skupinu ověřit, to znamená otestovat, do jaké míry je krev dárce a příjemce slučitelná. Pokud by údaj byl chybný, stálo by to dotyčného člověka s velkou pravděpodobností život. To si nikdo z lékařů nevezme na svědomí,“ vysvětluje profesor Jaroslav Racek lékař z Ústavu klinické biochemie v Plzni.

Pouze v kritických případech, kdy na testování krve nezbývá čas, protože postiženému člověku jde o život, sáhnou lékaři po univerzální skupině 0, kterou může dostat kdokoliv.

Znalost krevní skupiny je důležitá spíš pro dárce krve, a to v případě, že chtějí darovat krev, mohou na webových stránkách blízkých transfuzních stanic, na takzvaném krevním barometru, zjistit aktuální potřebu té které krevní skupiny.

Proč transfuze zatěžuje imunitní systém?

A rozhodně není transfuze ničím samozřejmým a banálním, i když nás už dávno neohrožuje na životě jako v dobách minulých. Lékaři se sice snaží najít mezi dárcem a příjemcem maximální shodu krve. Přesto v ní existuji určité rozdíly, které mohou způsobovat třeba vytváření nevhodných protilátek. A existují i další, například infekční rizika, alergické reakce a jiné. Proto každá transfuze představuje zátěž pro imunitní systém. A lékaři pečlivě váží, jestli je nutné k ní sáhnout. Z toho důvodu se při větších plánovaných operacích doporučuje autotransfuze, kdy se pacientovi před zákrokem odebere potřebné množství jeho vlastní krve, aby byla jistota, že ji tělo přijme.

Kde zjistíme svoji krevní skupinu?

Pokud chcete znát svoji krevní skupinu, vyšetření provádí laboratoře transfuzních stanic nebo hematologickotransfuzních oddělení. U dárců krve, příjemců transfuze, těhotných žen a novorozenců ho pokrývá zdravotní pojištění. Ostatní musejí uhradit poplatek v řádu stokorun.

Stanovení krevní skupiny za přímou úhradu nabízí většina zdravotnických laboratoří. Cena tohoto stanovení se v laboratoři pohybuje kolem 163 korun. „Ke stanovení stačí 2 ml krve a před jejím odběrem není potřeba lačnit. Výsledek má žadatel k dispozici nejpozději následující všední den po odběru. Stanovení krevní skupiny je jedním z nejčastěji žádaných vyšetření od samoplátců,“ říká Jaroslav Loucký z Vaše laboratoře.

Co znamenají pojmy univerzální dárce a univerzální příjemce?

Podle informačního portálu www.labtestsonline.cz je univerzálním dárcem ten, který má skupinu 0 Rh(D) negativní. Jeho erytrocyty nebudou reagovat s protilátkami příjemce žádné krevní skupiny. U příjemce takové transfuze je minimální riziko vzniku hemolytické reakce v důsledku AB0 a Rh(D) inkompatibility. Univerzální příjemce má typ AB Rh(D) pozitivní; rozlišuje A, B a D antigeny jako vlastní a přijme erytrocyty všech ostatních skupin bez ohrožení hemolýzou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky krevní skupina, transfuze, dárci krve, transfuzní oddělení, lékař, laboratoř, Česko, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedělejte si vůbec hlavu z toho, pokud neznáte svoji krevní skupinu  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.