Počasí dnes13 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Trable Sušické nemocnice pokračují, město nečekaně odvolalo oba její jednatele

Sušice v pondělí nečekaně odvolala oba jednatele městské nemocnice. Na návrh nedávno ustavené dozorčí rady je odvolala valná hromada, jejíž funkci zastává sedmičlenná rada města. Potvrdil to dnes starosta Petr Mottl (ODS). Jedním z hlavních důvodů pro odvolání byla podle něj skutečnost, že nemocnici, kterou město opět provozuje od loňského září, se nedaří ekonomicky a pro rozpočet jedenáctitisícového města představuje velkou zátěž.

Před týdnem vedení nemocnice neuspělo s žádostí o dotaci ve výši deset milionů korun, kterou se pokusili získat od Plzeňského kraje. U zastupitelů kraje ovšem neuspěli, ti jejich žádost smetli ze stolu. Loni i letos už kraj nemocnici finančně podpořil nemalými částkami, i když není v majetku kraje. Návrh na poskytnutí další dotace už dříve neprošel ani radou kraje. Ještě před samotným hlasováním upozornila náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová (ODS), že na tento příspěvek není připraveno rozpočtové krytí. Podrobně jsme o tom informovali ZDE.

Jednatelé Pavel Hais (Piráti), který je zároveň radním města a Václav Rada, považují krok valné hromady za nečekaný a účelový. S většinou důvodů pro odvolání nesouhlasí. Řekli to dnes novinářům. Vadí jim, že jim dřív nikdo neřekl, co dělají špatně. Proti výtkám dozorčí rady se neměli možnost hájit. Obávají se i o další osud nemocnice, kde se jim podařilo obnovit delší dobu uzavřenou lůžkovou internu, chirurgii a JIP.

„Není to nic osobního ani nic politického, ale je tu snaha nějak nemocnici řešit,“ uvedl starosta Petr Mottl. Novým jednatelem byl jmenován Jiří Vlček, který asi před deseti lety vedl Klatovskou nemocnici. Dozorčí radu nemocnice rada města založila 27. července. Podle Haise dozorčí rada poprvé kontaktovala jednatele 26. srpna. Osobně do nemocnice nepřišla, pouze jednatele nad rámec svých pravomocí úkolovala.

„Městský rozpočet za ten rok, co jsme zpět převzali nemocnici, to stojí asi cca 130 000 až 140 000 korun denně," řekl Mottl. Taková situace je podle něj dlouhodobě pro město neudržitelná. Od převzetí nemocnice loni v září do ní město poslalo z rozpočtu kolem 60 milionů korun, uvedl Mottl.

Nemocnici je podle Haise vytýkáno, že letos za sedm měsíců měla ztrátu 29 milionů korun. Zdůraznil ale, že od ledna se podařila v ČR téměř nevídaná věc, a to rozjet dlouho uzavřená oddělení akutní péče - internu, chirurgii a JIP. Během jarní koronavirové krize poklesla operativa a nemocnice měla zpočátku i malé zálohy od pojišťoven.

„Druhá polovina roku vypadá daleko lépe. V příštím roce, pokud by to tak bylo, bychom se pohybovali kolem ztráty 25 až 30 milionů korun ročně s tím, že nemocnice má velkou šanci obejít se během několika let bez provozních dotací,“ řekl Pavel Hais. Při spádové oblasti 43 000 obyvatel je to menší ztráta, než jakou mají krajem zřizované nemocnice.

Starosta se domnívá, že bez zásadní pomoci Plzeňského kraje se nepodaří udržet ekonomický provoz nemocnice. „Dokážu si představit, že by Sušická nemocnice byla zapojena jako plnohodnotná součást Nemocnic Plzeňského kraje,“ řekl. Kraj v minulosti s městem jednal o začlenění nemocnice do své sítě nemocnic.

Sušice na to nepřistoupila a uzavřela dohodu se soukromou společností Nemos, která se později stala součástí holdingu Penta. Nemocnice se potýkala s problémy, přišla o akutní lůžkovou péči a město nakonec loni v září nemocnici opět převzalo. Kraj ale teď čekají volby a je otázka, kdy a zda se nové vedení bude chtít na provozování nemocnice podílet.

Rada s Haisem připouštějí jen některé výtky. Například to, že se nemocnici nevěnují na plný úvazek. „Práci pro nemocnici jsme dělali zadarmo, takže se také musíme nějak sami živit. Od začátku jsme říkali, že jsme každý schopen věnovat nemocnici víc než poloviční úvazek, což jsme splnili,“ řekl Václav Rada. Připouští také výtku, že ani jeden z nich neměl manažerskou zkušenost s vedením nemocnice, spoluprací s odborníky se jim ale podle něj podařilo nemocnici zachránit. Uvedli, že uspěli při jednáních na ministerstvu zdravotnictví i s pojišťovnami. Zajistili chybějící lékaře, i když jednou z výtek je, že lékaři dojíždějí z velké dálky.

„Přes léto nemocnice vykazuje nejlepší výkonnost za celý rok a postupně stoupají i zálohy od pojišťoven,“ řekl Hais. Měsíčně nemocnice provede 65 až 70 operací. Od začátku roku ambulance ošetřily přes 10 000 pacientů, na interním a chirurgickém oddělení bylo hospitalizováno 1200 lidí. Záchranná služba přijede s pacientem 150krát za měsíc, dodal Rada.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky Sušická nemocnice, dotace, zastupitelstvo Plzeňského kraje, odvolání jednatelů, nemocnice, Sušice, dozorčí rada, ODS, Václav Rada, Plzeňský kraj, Marcela Krejsová, Česká pirátská strana, Jiří Vlček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trable Sušické nemocnice pokračují, město nečekaně odvolalo oba její jednatele  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.