Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vítěz výběrového řízení nabídl za prodej Polikliniky Slovany rekordních 125 milionů

Novým provozovatelem Polikliniky Slovany by se měla stát společnost Kopeckého pramen, která ve výběrovém řízení vypsaném městem nabídla rekordně nejvyšší sumu, která předčila všechna očekávání. Stojí za ní Miroslav Mach a bývalý hejtman Petr Zimmermann ze skupiny PRIVAMED. Ta v Plzni provozuje nemocnici PRIVAMED, Mulačovu nemocnici a také polikliniku v Doubravce.

Aktuálně provozuje polikliniku společnost Městská poliklinika Plzeň, která původně sama požádala město o přímý prodej objektu. Firma má smlouvu s městem na nájem do konce roku 2024. Roční nájem činí 3,8 milionu korun. Za objekt byla společnost ochotna zaplatit 46 – 57 milionů korun.

Zastupitelstvo však na jaře rozhodlo prodat objekt ve veřejné soutěži s vyvolávací cenou 69 milionů korun. Nový majitel musí splnit dobu udržitelnosti zdravotních služeb na 15 let v rozsahu jaký je tam v současné době, dále bude mít pak povinnost investovat do objektu a zařízení po dobu sedmi let 25 milionů. To vše s dostatečnými zárukami, které si stanovilo město ve výběrovém řízení.

„Do výběrového řízení se přihlásilo celkem osm subjektů podnikajících ve zdravotnictví. Vítěze musí ještě schválit listopadové zastupitelstvo města Plzně,“ uvedl David Šlouf (ODS), radní města pro nakládání s majetkem. A je jasné, že jednání o tom bude více než bouřlivé. Řada zastupitelů totiž odmítá, aby se město zbavilo jediné polikliniky, kterou má ve svém vlastnictví.

Společnost Kopeckého pramen podle informací radního nabídla za polikliniku sumu, která prý předčila všechna očekávání. Přesnou částku odmítl specifikovat s ohledem na to, že o tom musí nejprve informovat členy zastupitelstva i vedení města. Z důvěryhodných zdrojů se nám podařilo zjistit, že společnost Kopeckého pramen měla za polikliniku nabídnout rekordních 125 milionů!

Vítěz výběrového řízení se teď chce dohodnout se současným nájemcem objektu na tom, zda bude povinných 25 milionů investovat ještě před vypršením stávající nájemní smlouvy, nebo až poté, co ji převezme do svého majetku. Zůstat by měli všichni lékaři, kteří tam provozují své ordinace.  

Se záměrem města prodat polikliniku na Slovanech nesouhlasilo 14 opozičních zastupitelů od Pirátů, z KDU-ČSL a z KSČM. Dále byl proti i jeden zastupitel z TOP 09, druhý se zdržel hlasování. „Nevidím jediný důvod, proč polikliniku prodávat, když jsme ji kdysi pracně vyjímali z privatizace, aby zůstala ve vlastnictví města, jako jediné zdravotnické zařízení na území města Plzně. Zařízení se v posledních letech zvelebovalo z větší části za městské peníze, ať už se to týká fasády nebo výměny oken. Z rozpočtu MO Slovany se vybudoval bezbariérový přístup,“ uvedl zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL), který proti prodeji s celým svým zastupitelským klubem dlouhodobě vystupuje.

„Někteří soukromí investoři přichází s mnoha sliby, vypadá to dobře, mohou samozřejmě povznést úroveň, ale mnohdy to nakonec dopadá jinak. Touha po výdělku obvykle převáží, začnou to maximálně tlačit na zisk a tím se zhorší úroveň péče,“ varoval už na jaře zastupitel Pavel Bosák (Piráti).

Proti prodeji polikliniky do soukromého vlastnictví je ale například i radní Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Milena Stárková (ČSSD). „Proto jsem napsala panu primátorovi a celé městské radě. Plzeňský kraj nemá v Plzni žádné své zdravotnické zařízení. Služby tedy nemůže ovlivňovat. Nové vedení kraje, vzniklé po říjnových volbách, by se podle mého názoru mělo snažit s městem dohodnout na společném provozu, pronájmu nebo koupi polikliniky,“ říká radní Stárková.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Poliklinika Slovany, prodej objektu, zastupitelstvo, zastupitelé, Plzeň, Kopeckého pramen, výběrové řízení, Miroslav Mach, Petr Zimmermann, Doubravka, Milena Stárková, Česká pirátská strana, KDU-ČSL, Plzeňský kraj, Petr Náhlík

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítěz výběrového řízení nabídl za prodej Polikliniky Slovany rekordních 125 milionů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.