Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Pozor, klíšťata jsou v těchto dnech mimořádně aktivní

Dávejte si dobrý pozor, pokud v těchto dnech vyrazíte do přírody. Podle Českého hydrometeorologického ústavu jsou momentálně klíšťata vysoce aktivní a riziko, že si domů přinesete infikovaného parazita je tak velmi vysoké.

Čím vyšší je stupeň aktivity, tím vyšší je riziko napadení člověka nebo zvířete klíštětem, a je-li infikováno, i pravděpodobnost nakažení klíštovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou,“ uvádí Český hydrometeorologický ústav. Až do pondělí svítí na jejich stránkách číslo 9 z desetistupňové škály.

Doporučení odporníků proto zní: Používejte repelent a vyvarujte se vstupů do listnatých a smíšených lesů. Právě tam se klíšťata nejčastěji vyskytují. Také by lidé měli chodit raději po chodnících a zpevněných stezkách a vyvarovat se vstupu do vysoké trávy. Také by se měli ráno a večer důkladně prohlédnout, obyčejná sprcha totiž nestačí.

„Klíště se může pohybovat několik hodin po těle napadeného, než se přichytí. Obě tyto prohlídky jsou nutné pro včasné zjištění přichyceného klíštěte dříve, než se plně rozvine proces sání krve. Ve slinách klíštěte jsou mimo jiné obsaženy látky brzdící zánětlivou reakci, takže svědění vyvolané přisátím a upozorňujícím tak na klíště, se dostavuje až po řadě hodin,“ varují odborníci ze Státního zdravotnického ústavu.

Klíště je třeba odstranit co nejdříve

Čím déle je klíště přisáté, tím hrozí i vyšší riziko přenosu nemoci. S přichyceným klíštětem by se rozhodně nemělo točit. Co většina lidí nejspíš stále dělá.

„Klíšťaty netočit - není vrut! Při pokusu o otáčení dojde vždy k odtržení přední části klíštěte, která zůstane v kůži napadeného a způsobí dlouho přetrvávající zatvrdlinu, případně lehký zánět,“ varuje Státní zdravotnický ústav.

Jak tedy správně postupovat? Rozhodně si nejprve nasaďte rukavice. Místo, kde je klíště přisáté nejprve zakápněte desinfekcí. Pomocí navlhčené žínky nebo speciální pinzety pomalu viklejte klíštětem ze strany na stranu. To se po pár minutách pustí. Místo přisátí opět vydesinfikujte.

Nelekejte se, pokud na místě dojde k zarudnutí pokožky. Pokud se nezvětšuje, můžete být v klidu. Pokud během tří týdnu od přisátí klíštěte zjistíte, že se skvrny zvětšují a zároveň cítíte únavu a příznaky jako při chřipce, okamžitě navštivte lékaře.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky klíště, počasí, nemoc, varování, ČHMÚ, zdraví, Český hydrometeorologický ústav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pozor, klíšťata jsou v těchto dnech mimořádně aktivní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.