Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Pondělí 14. října 2024  |  Svátek má Agáta
Bez reklam

Hygienici kývli na zmírnění režimových opatření pro oblast Domažlicka a Klatovska

, aktualizováno 4. května 2020, 19:13

Na zmírnění režimových opatření pro oblast Domažlicka a Klatovska v souvislosti s vyšším výskytem nemoci COVID-19 se dohodli hygienici s vedením kraje a se starosty. V plošné dekontaminaci vybraných míst se do čtvrtka 7. května pokračuje v uvedených okresech podle potřeby.

Epidemiologická situace na Klatovsku i Domažlicku se v posledních dnech zlepšuje. „Na Domažlicku bude plošná pravidelná dekontaminace zachována v dosavadním rozsahu do čtvrtka. Pak bude na zvážení starostů, jaká místa bude nutné ještě dekontaminovat. Na Klatovsku je situace lepší, proto jsme se dohodli, že od dnešního dne si starostové zvolí, kde je stále nutné v dekontaminaci pokračovat. Oni znají situaci ve svých městech nejlépe,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

Nadále je potřeba ale dodržovat zvýšená hygienická opatření v obchodech a nákupních centrech, používat rukavice a desinfekci. Chlorovou i lihovou desinfekci stále dodávají hasiči na distribuční místa na vybraných požárních stanicích. Po skončení plošné dekontaminace budou dodávky pokračovat na základě domluvy se starosty.

„Nechci být přehnaně optimistický, ale domnívám se, že jsme situaci zvládli. Nicméně opatrnost je stále na místě a ani po rozvolnění opatření bychom neměli riziko nákazy podceňovat,“ konstatoval hejtman.

I z pohledu Michala Bartoš, ředitele Krajské hygienické stanice, byla nastavená opatření zejména na Domažlicku důležitá a pomohla šíření nákazy omezit. Postup, který zavedl Plzeňský kraj jako jeden z mála krajů v republice ocenil podle Bartoše minulý týden i náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula při návštěvě Plzeňského kraje.

KHS informovala, že od 1. května 2020 se v kraji rozběhla Chytrá karanténa, díky které se KHS rozšířily možnosti epidemiologického šetření. Jedná se zejména o digitalizaci dat a využití nadstavby v podobě sledování mobilního telefonu nebo transakcí platební kartou, po předchozím souhlasu dotyčné osoby. To pomáhá při tvorbě vzpomínkových map. „Můžeme se do budoucna potýkat s druhou vlnou epidemie, chceme proto být připraveni, abychom byli schopni ji rychleji a operativně zvládnout,“ doplnil v souvislosti s Chytrou karanténou šéf krajských hygieniků Michal Bartoš.

Ohodnoť článek

Štítky COVID-19, koronavirus, počet nakažených, Plzeňský, Chytrá karanténa, plošná dezinfekce, okres Domažlice, okres Klatovy, Krajská hygienická stanice, Josef Bernard, Roman Prymula, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici kývli na zmírnění režimových opatření pro oblast Domažlicka a Klatovska  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.