Počasí dnes13 °C, zítra17 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Plošná dezinfekce na Domažlicku a Klatovsku se vyplácí, uzdravených je více než nakažených

Minimálně do konce tohoto týdne budou platit na Domažlicku a Klatovsku zvýšená hygienická opatření, kde se provádí plošná desinfekce. Doporučil to hejtman kraje Josef Bernard po dohodě s hygieniky a se starosty obou dotčených okresů. Situace se začíná měnit k lepšímu a podle posledních údajů počet uzdravených začíná převyšovat počet nakažených.

„Věřím, že se na tomto vývoji podílí i zavedení zpřísněných opatření v nejvíce postižených okresech,“ hodnotí situaci hejtman Josef Bernard. „I přes to, že se situace lepší, je na místě zachovat i nadále zvýšenou hygienu a také provádění plošné desinfekce v nejvíce postižených lokalitách,“ zdůraznil hejtman Josef Bernard.  

Stejný názor mají i zástupci krajské hygienické stanice, kteří doporučují zachovat dosavadní postup do konce týdne. „V pondělí se znovu setkáme a ve spolupráci s KHS vyhodnotíme situaci a navrhneme další postup,“ dodává hejtman. Dodávky desinfekce do obcí na Domažlicku, Klatovsku nadále zajišťují profesionální hasiči. Plošná dekontaminace míst, kde dochází k větší koncentraci osob, probíhá každých 24 hodin a většinou ji v obcích zajišťují dobrovolní hasiči.

Odběry vzorků na doporučení hygieniků v nejvíce zasažených okresech stále provádí armádní týmy v sanitních vozech a určená odběrová místa. „I po zavedení odběrů pro samoplátce je kapacita laboratoří na vyhodnocování dostatečná. S ohledem na velký zájem samoplátců o odběry budou posíleny telefonní linky na objednání,“ řekla mluvčí kraje Alena Marešová.

Do poloviny května by měly dorazit poslední ohlášené dodávky ochranných postředků od ministerstva a také dodávka 15 tisíc kusů respirátorů, které si objednal na vlastní náklady Plzeňský kraj. V současné době mají zdravotníci a krajská záchranná služba možnost testovat ochranné nanomasky od plzeňské firmy WPA, u které kraj objednal dodávku 2000 kusů těchto masek.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky ochranné prostředky, Plzeňský kraj, koronavirus, finance, plošná dezinfekce, testování, dezinfekce, okres Domažlice, okres Klatovy, Josef Bernard, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plošná dezinfekce na Domažlicku a Klatovsku se vyplácí, uzdravených je více než nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.