Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Klatovsko následuje Domažlicko a přijímá přísnější bezpečnostní opatření

Prudký nárůst počtu nakažených osob koronavirem na Klatovsku si vyžádalo jednání hejtmana, hygieniků, hasičů a starostů měst Klatovy, Nýrsko, Plánice, Sušice, Horažďovice a Kašperské Hory. Na Klatovsku je už 59 osob s pozitivním testem na COVID-19, což je více než v Plzni.

„Klatovsko je po Domažlicku další okres, kde jsme zaznamenali zvýšený počet nakažených novým koronavirem. Jednali jsme proto se starosty o možnostech pomoci ze strany kraje, a to zejména v podobě dodávek ochranných pomůcek pro potřeby obce,“ uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Zvýšená pozornost se bude věnovat zejména desinfekci veřejných prostor, jako jsou zastávky veřejné dopravy, kontejnery na odpad, bankomaty, tlačítka na semaforech apod. „S dodávkami desinfekce do obcí nám významně pomáhají profesionální hasiči, kteří desinfekci připravují a také distribuují. V obcích si pak samotnou aplikaci zajišťují většinou jednotky dobrovolných hasičů,“ dodává hejtman.

Oslovené obce již desinfekci provádějí několik týdnů a podle vyjádření starostů zavedli i určitá opatření v obchodech a na úřadech. Kraj nabídl ve spolupráci s hasiči pomoc při zajištění dodávek desinfekce. Na základě požadavků obcí je schopen dodat také ochranné rukavice a ústenky.

Hejtman se sešel i se starosty na Domažlicku, kde před Velikonocemi začala platit přísnější hygienická opatření. Všechny dotčené obce se pustily do dekontaminace vybraných prostor, kterou je podle hygieniků potřeba opakovat každých 24 hodin. Hasiči pravidelně na místa zaváží desinfekci na základě požadavků obcí. Obce si požádaly o dodávky ochranných rukavic, což zajistí Plzeňský kraj během středy.

Na území Plzeňského kraje se už také rozběhl projekt Chytrá karanténa. „Na výpomoc kraji poskytla Armáda ČR 15 pracovníků, kteří působí v Plzni i na územních pracovištích Krajské hygienické stanice PK, pomáhají také s odběry vzorků indikovaných pacientů. K dispozici mají dvě vlastní sanitky a personál,“ říká ředitel KHS Michal Bartoš. Odběrové týmy by měly být přednostně nasazeny na nejvíce zasažených místech, zejména na Domažlicku.

Počítá se také s tím, že armádní týmy v brzké době plně nahradí odběrové sanitky, které v současnosti zajišťuje Plzeňský kraj, FN Plzeň a krajská záchranka. V případě potřeby budou ovšem fungovat i souběžně.

V areálu Klatovské nemocnice začne dnes fungovat nové odběrové místo, zároveň byl pozastaven provoz odběrového místa v Rokycanech, které je ale připraveno v případě nutnosti opět otevřít. Na Rokycansku jsou jen tři nakažení a odběrové místo se využívalo minimálně.

Tento týden jednou naplno laboratoře na vyhodnocování vzorků, měla by se tak zkrátit doba čekání na výsledky na dva dny. V provozu je laboratoř ve Fakultní nemocnici Plzeň, která dokáže zpracovat 50 vzorků za den, laboratoř v Klatovské nemocnici udělá dalších 70 až 80 vzorků za den. Bioptická laboratoř v Plzni má kapacitu až 400 vzorků denně.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky COVID-19, koronavirus, počet nakažených, Plzeňský, hygienici, testování, odběry, okres Klatovy, okres Domažlice, dezinfekce, Plzeň, Klatovy, Sušice, laboratoř, Horažďovice, Kašperské Hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klatovsko následuje Domažlicko a přijímá přísnější bezpečnostní opatření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.