Počasí dnes13 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 17. října 2024  |  Svátek má Hedvika
Bez reklam

Do psychiatrické nemocnice přijedou už potřetí úspěšní absolventi odvykací léčby závislosti na alkoholu a drogách

Úspěšní absolventi odvykací léčby závislosti na alkoholu a drogách Psychiatrické nemocnice Dobřany se už potřetí sejdou, aby se podělili o své životní příběhy a zkušenosti. Třicítka pozvaných bude diskutovat se současnými pacienty i s celým terapeutickým týmem a zdravotníky. Setkání se uskuteční 18. října v kulturním domě v nemocnici od 13 hodin.

„Pozvaní absolventi odvykací léčby se na každém našem posezení rádi ujmou slova a pochlubí se tím, jak dlouho už dokázali abstinovat a jak se jim v současné době žije. I pro nás je tato akce velmi přínosná, protože máme zpětnou vazbu od lidí, kteří jsou vděčni za naši péči. Vidíme, že naše práce má smysl a považujeme to také za určitou prevenci vyhoření,“ uvedla hlavní organizátorka setkání Petra Vránková, staniční sestra oddělení.

Podle slov staniční sestry se na setkání přihlásili pacienti, kteří se v nemocnici léčili mezi lety 2008 až do letošního roku. „Zveme i letošní pacienty, protože pro některé z nich je půlroční abstinence velká výhra. Věk přihlášených je různý, a to od roku narození 1963 až po rok 1995. Většina z nich bojovala se závislostí na alkoholu,“ dodala staniční sestra.

Léčba závislostí se odehrává na režimovém oddělení. Jádrem je skupinová psychoterapie a pevně stanovený režim, včetně budíčku a rozcvičky, čas vyhrazený na jídlo a na další činnosti, jako je pracovní terapie, arteterapie, relaxace, muzikoterapie či jóga. Pro pracovní terapii jim pak slouží například místní zahrada a skleníky.

Psychiatrickou nemocnicí v Dobřanech projde specializovaným oddělením pro léčbu závislostí ročně přes 100 mužských pacientů různého věku. Oddělení má kapacitu 33 lůžek. Pacienti zde stráví průměrně tři měsíce. Zhruba dvě třetiny z nich má problémy s alkoholem, jedna třetina pak s jinými návykovými látkami, nejčastěji s pervitinem. Oddělení pro ženy má kapacitu 16 lůžek, ročně se zde léčí 50 až 60 žen, od mladých dívek až po starší ženy. Drtivá většina, až 90 procent, se léčí ze závislosti na alkoholu, zbytek pak ze závislosti na drogách, ponejvíce na pervitinu. Oddělení rovněž pořádá jednou ročně setkání absolventek odvykací léčby.

„Zkušenosti abstinujících absolventů mohou naše nynější pacienty kladně motivovat a dodat jim důvěru v sebe a v úspěšnost nemocniční léčby. Pro nás odborníky toto setkání představuje zpětnou vazbu. Zajímá nás, jak se našim bývalým pacientům vede, a jsme rádi za každého, kdo přijde sdílet své zkušenosti s abstinencí, jakkoliv dlouhou,“ připomněl psycholog oddělení Martin Dušák.

Předpokladem úspěšnosti léčby je podle zástupkyně primářky oddělení Zuzany Jandové především motivace a odhodlání pacientů. Odborníci se je snaží během léčby dovést k tomu, že se chtějí zbavit závislostí především kvůli sobě a jejich budoucí život záleží jen na nich. Obecně se daří zhruba třetině závislých pacientů zcela abstinovat, třetině pouze z části a postupně se k užívání látky vracejí, zbývající třetina není z různých důvodů dlouhodobé abstinence schopna.

Psychiatrická nemocnice v Dobřanech se díky rekonstrukci řady svých budov v minulých letech postupně proměnila z historického areálu v moderní nemocnici. Svojí rozlohou 42 hektarů, 1100 lůžky a 1200 zaměstnanci je druhým největším zařízením tohoto typu v České republice. Kromě 30 oddělení určených k vlastní léčbě se v areálu nachází kostel, sportovní komplex, obchod s potravinami, kulturní dům a knihovna. K dispozici je i pracoviště arteterapie a rehabilitace.

Ohodnoť článek

Foto Se svolením Psychiatrická nemocnice Dobřany

Štítky setkání absolventů, léčba závislosti, Psychiatrická nemocnice Dobřany, absolventi odvykací léčby, léčba, alkoholismus, drogy, Dobřany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do psychiatrické nemocnice přijedou už potřetí úspěšní absolventi odvykací léčby závislosti na alkoholu a drogách  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.