Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Středa 16. října 2024  |  Svátek má Havel
Bez reklam

Základna armádní letecké záchranné služby zůstane v Líních i po roce 2028, říká dosluhující hejtman Špoták

Základna letecké záchranné služby (LZS) pro Plzeňský kraj zůstane na záložním vojenském letišti v Líních u Plzně i poté, co armáda v roce 2028 přestane tuto službu zajišťovat. Ministerstvo zdravotnictví vyhlásí soutěž na nového leteckého dopravce a personál zajistí krajská zdravotnická záchranná služba. Uvedl to dosluhující hejtman Rudolf Špoták (Piráti).

"Máme příslib od náčelníka Generálního štábu (Armády České republiky), že budeme moci provozovat leteckou záchranku na území letiště v Líních. Takže nebude potřeba stavět novou leteckou základnu," uvedl hejtman Rudolf Špoták. Podle něj bude LZS v Plzeňském kraji po roce 2028 fungovat stejně jako ve všech krajích ČR. Ministerstvo zdravotnictví vysoutěží leteckého dopravce s vrtulníky, které budou létat na místa zásahů, a personál zajistí Zdravotnická záchranná služba Plzeňského kraje, kterou financují kraj a zdravotní pojišťovny.

"Jsme domluveni s armádou, že nás nechá mít základnu nadále v Líních, protože třeba v Karlových Varech se bude stavět kompletně nová," uvedl hejtman. Podle něj kraj s armádou připraví memorandum, které bude vycházet z dohody s náčelníkem Generálního štábu. Vedení kraje zatím nejedná s armádou o tom, co na letišti vznikne. "Oni (armáda) tam teď primárně řeší vlastnické vztahy s městy a obcemi, které v areálu letiště mají své pozemky, což se bude vypořádávat několik let," řekl Špoták.

Ministerstvo obrany převzalo letiště Líně u Plzně od soukromé firmy PlaneStation Pilsen letos v červenci Bude nadále fungovat v dosavadním rozsahu, tedy v režimu smíšeného provozu pro LZS a pro civilní letectví - aerokluby a letecké školy. LZS bude zajišťovat armáda do roku 2028, řekl tehdy Jiří Protiva, ředitel státního podniku LOM Praha, který bude areál v Líních provozovat.

Armáda plánuje zřídit v příštích letech na letišti Líně logistické centrum a základnu pro aktivní zálohy. Ministerstvo obrany teď zpracovává studii využití areálu, který chce rozvíjet. O Líních se v minulých měsících hovořilo v souvislosti s takzvanou gigafactory, kterou tam zvažoval vybudovat koncern Volkswagen. Loni v listopadu ale oznámil, že rozhodování o výstavbě továrny odkládá, což vedlo k ukončení jednání.

Armádní LZS v Líních u Plzně letos v dubnu oslavila 30 let provozu. Za tu dobu vojenské vrtulníky převezly téměř 20 500 pacientů. Letečtí záchranáři z Líní zajišťují tuto službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj. Z deseti LZS v Česku pouze tu v Líních provozuje armáda.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky letecká záchranná služba, letečtí záchranáři, základna Líně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základna armádní letecké záchranné služby zůstane v Líních i po roce 2028, říká dosluhující hejtman Špoták  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.