Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hejtman Josef Bernard potvrdil, že jeho poslední test na koronavirus je pozitivní

V domácí karanténě zůstává hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. Společně s manželkou absolvoval opakované testování, zatímco jeho žena je negativní, hejtmanovi vyšel poslední test pozitivně. Oznámil to v úterý večer.

„Přestože krajská hygienická stanice několikrát potvrdila, že jsem žádná karanténní opatření neporušil, pokračují útoky na mě. Mají výhodu, oni už jsou měsíc doslova zalehnutí na matracích a hrdinně bojují v domácí obuvi. A já teď nestíhám ani oběd,“ reagoval hejtman na kritiku, která se snesla v minulých dnech na jeho hlavu, kvůli údajnému porušení karantény a šíření koronavirové nákazy.

„Nespím kvůli domovům důchodců a klepu se každý večer jako ratlík, jestli jsme na něco nezapomněli,“ uvedl Josef Bernard. Odmítá zároveň i kritiku za to, že povolal na základě vládního usnesení studenty vybraných oborů, kterým je více než 18 let, aby nastoupili pomáhat do domovů důchodců. Někteří studenti s tím nesouhlasili. „Nebudu je pokutovat a přesvědčovat, těch, kteří pomohou je více,“ zdůraznil hejtman.

Hejtman připustil, že velký problémem v Plzeňském kraji je situace na Domažlicku, kde je aktuálně 208 pozitivně testovaných lidí na COVID-19. Situace tam došla tak daleko, že lidé s podezřením na koronavirus si raději volají sanitky do polí, neboť se bojí a nechtějí, aby přijely k nim domů do obce. „Požádal jsem ústřední krizový štáb o pomoc. Minimálně potřebujeme pomocnou ruku se zdravotníky v Domažlické nemocnici. Je to schizofrenní situace. Lidé mi píší, ať něco děláme, ať úplně uzavřeme hranici, jiní mi zase píší, že uzavřením hranice přijdou o práci,“ prohlásil Bernard.

Hejtman prohlásil, že akceptuje současný stav, že musíme být solidární s Němci, kde pracuje velké množství českých pendlerů právě v oblasti zdravotnictví. „Pouze vyžaduji, aby byl někdo také solidární s námi. Proto mé intervence směrem k vládě a ústřednímu krizovému štábu. Představte si, před chvílí mi volali z Chamu a ptali se mě, co potřebujeme. Řekl jsem jim to, budu vás informovat, jak jsem uspěl,“ dodal Josef Bernard.

Na podnět občanů začala plzeňská policie prověřovat oznámení, zda se některá osoba z vedení Plzeňského kraje nedopustila trestného činu šíření nakažlivé nemoci. Z důvodu prokázaného onemocnění koronavirem u radní Plzeňské kraje pro životní prostředí Radky Trylčové (ODS) skončila 26. března v karanténě celá devítičlenná rada kraje a několik dalších úředníků. Radní kraje se setkali na svém jednání 16. března. Vedle Trylčové onemocněl ještě náměstek hejtmana Zdeněk Honz (ČSSD). 

Ještě 29. března prohlašoval Bernard na svém facebookovém profilu, že je negativní. V pátek 3. dubna ale oznámil, že se situace změnila a že nastoupil do druhé karantény. Předtím se ovšem hejtman setkal s celou řadou klíčových osob z různých institucí, navštívil například i domov pro seniory v Janovicích. Jeho ředitel je teď také v karanténě. Hejtman byl i na jednání krizového štábu.

Do karantény museli teď nově i ředitelé krajských nemocnic, šéf krajské hygienické stanice, vysoce postavení policisté a zřejmě se karanténě nevyhnou ani někteří novináři a další politici. Už do druhé karantény museli i mnozí radní kraje. Někteří politici z okruhu hejtmana označili jeho jednání za nezodpovědné a bezohledné. Mimo jiné se hejtman setkal i s šéfem plzeňské firmy, která vyrábí unikátní a velmi výkonné respirátory. Jejich dodávku si kraj objednal.

Ohodnoť článek

Foto facebook.com

Štítky hejtman, koronavirus, COVID-19, karanténa, pomoc, senioři, Josef Bernard, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, domov pro seniory, Radka Trylčová, Ústřední krizový štáb, Zdeněk Honz, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Josef Bernard potvrdil, že jeho poslední test na koronavirus je pozitivní  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.