Počasí dnes22 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Pacientů s agresivní rakovinou slinivky břišní přibývá, velká většina nemocných umírá do jednoho roku

Rakovina slinivky břišní patří podle odborníků mezi nejagresivnější nádorové onemocnění. I přes pokročilé diagnostické metody se bohužel nedaří snížit úmrtnost. Podle statistik jen osm procent pacientů s touto diagnózou přežije více než pět let. Velká většina pak umírá do jednoho roku. Jedinou možností, jak nemoc porazit, je včasná operace. Chirurgům v plzeňské fakultní nemocnici vzrostl počet zákroků na dvojnásobek.

„Křivka mortality prakticky kopíruje křivku incidence bohužel i nyní stejně tak jako v 70. letech. I přes všechny možnosti, které má moderní medicína k dispozici, počty pacientů s touto diagnózou bohužel narůstají. Predikce je taková, že v roce 2030 bude rakovina slinivky břišní druhou nejčastější příčinou smrti mezi všemi zhoubnými nádory,“ potvrzuje přednosta Chirurgické kliniky FN Plzeň profesor Jiří Moláček, který se svým týmem za poslední rok zvedl operativu tohoto onemocnění zhruba na dvojnásobek.

Operaci podstoupila také Ilona L., kterou trápily několikadenní bolesti břicha. Praktická doktorka ji doporučila léky na zažívání. Problémy ale nezmizely. Navíc se k nim přidala i bolest zad, žloutnutí bělma i pokožky. Následovaly odběry krve.

„Pár hodin po odběrech krve mi zvonil telefon s tím, že musím ihned do nemocnice na dovyšetření, neboť hodnoty mých jaterních testů jsou alarmující. Po podrobném rozboru krve a sonu břicha byla diagnóza ´nespecifický tumor slinivky´, což znamenalo hospitalizaci spojenou s koloběhem dalších vyšetření. Bylo mi řečeno, že je šance na operaci, a já se začala vážně modlit, aby to vše dobře vyšlo a bylo možné mě operovat,“ popisuje Ilona.

Po potřebných vyšetření Jiří Moláček rozhodl o operaci. „Dostala jsem šanci, i když mi ale pan profesor na rovinu řekl, co vše takovýto zákrok obnáší a jaká může nést rizika. Svým profesionálním, ale především lidským a upřímným přístupem mi dal víru v to, že vše dobře dopadne,“ dodala Ilona.

Operace prodlouží nemocným život o několik let

V současné době je operace jedinou možností, jak toto agresivní onemocnění porazit nebo jak alespoň nemocnému prodloužit život. „Pokud pacient nepodstoupí radikální operační výkon, přežití se bohužel pohybuje v řádech měsíců. Pokud se podaří nádor chirurgickou cestou odstranit, délka přežití se pohybuje v řádech roků. Pro nemocné, kteří si na internetu najdou informace o tomto onemocnění s nepříznivou prognózou u inoperabilních nálezů, je vidina dožití v řádech let velkou nadějí,“ uvedl Moláček. Jeho tým spolupracuje s řadou dalších klinik a oddělení FN Plzeň.

Jako u řady dalších onemocnění je i tady důležitá včasná diagnóza. Problém ovšem je, že symptomy jsou často nespecifické a nemocní jim zpočátku nepřikládají váhu. „Po diagnostice pak musí přijít velmi rychle operační výkon, je-li onemocnění ve stadiu, které lze chirurgicky řešit. Termíny se snažíme zkrátit co nejvíce. V současné době jsou to přibližně dva týdny,“ doplňuje Moláček.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com | Zdroj FN Plzeň

Štítky rakovina slinivky břišní, rakovina, nádorové onemocnění, FN Plzeň, operace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pacientů s agresivní rakovinou slinivky břišní přibývá, velká většina nemocných umírá do jednoho roku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.