Tesco v Tachově prodávalo kuřecí maso se salmonelou. Taková jsou zjištění Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Kontrola se zaměřila na chlazené kuřecí prsní řízky z Ukrajiny, které byly infikované bakterií. Inspektoři důrazně doporučují, aby si lidé doma překontrolovali šarži výrobku.
„SZP varuje spotřebitele před nevyhovující potravinou TESCO Kuřecí prsní řízek, čerstvé, balené, šarže: 24147102, chov a porážka: Ukrajina, veterinární identifikační označení: SK 10094 ES. Inspektoři vzorek odebrali v provozovně Tesco Stores ČR a.s., Sokolovská 2164, 347 01 Tachov,“ upřesnil mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.
Podle jeho slov laboratorní rozbor potvrdil, že uvedená šarže obsahuje bakterie rodu Salmonella Infantis, které jsou původcem onemocnění salmonelóza. Výrobek měl datum spotřeby do 15. dubna a v obchodech už není. Řada lidí je ale stále může mít doma v mrazáku.
„SZPI důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma v zamrazeném stavu, aby jej nekonzumovali. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv. S kontrolovanou osobou SZPI zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ uzavřel Kopřiva.
Symptomy nákazy salmonelou se objevují po 12 až 72 hodinách po konzumaci nakaženého masa. U lidí se pak objeví průjmy, horečky a žaludeční křeče. Do týdne to ale u většiny odezní. Těžký průběh onemocnění se ale může objevit u malých dětí nebo naopak u seniorů a těch se sníženou imunitou.Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.
Salmonelóza je ukrajinským poděkováním za podporu, kterou Češi Ukrajině poskytují.
Fialo ty dobytku, je vidět jakou ukroši, tvoji miláčkové mají kvalitu svých produktů?