Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vědci ze ZČU se podíleli na vývoji nového respirátoru pro zdravotníky, už jde do výroby

Na vývoji respirátoru CIIRC RP 95, jenž se má v příštích dnech začít vyrábět a zajistit tak ochranu zejména zdravotnickému personálu před novým koronavirem se podíleli také experti Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni (FEL ZČU).

Díky vědcům ze ZČU respirátor těsně přiléhá k obličeji a efektivně brání průniku virů. Na vývoji pracovali společně s kolegy z Českého institutu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) Českého vysokého učení technického (ČVUT).

Cílem vědců z CIIRC ČVUT bylo vyvinout respirátor, který bude možné vyrobit a okamžitě používat kdekoliv na světě. Záměrem bylo využít pro výrobu 3D tisk i vstřikování plastu do připravených forem, umožňující výrobu ve velkém objemu. Podle expertů má pomůcka vyšší ochranu než respirátor nejvyšší třídy FFP3. Respirátor již získal certifikaci a zástupci ČVUT ho představili ministru zdravotnictví Adamu Vojtěchovi. Podle něj se respirátor začne dodávat do fakultních nemocnic.

Do vývoje klíčových komponent respirátoru se zapojila také skupina odborníků z FEL ZČU. František Mach a studenti doktorského studia Ondřej Sodomka a Vojtěch Skřivan s podporou dalších kolegů z FEL ZČU uplatnili své znalosti při výrobě polymerních částí respirátoru. Podíleli se na vývoji  silikonového výdechového ventilu a silikonového těsnění respirátoru. „Cílem bylo, aby respirátor byl tvarově adaptabilní a dokonale těsný tak, aby veškerý vzduch procházel pouze přes filtry a zamezilo se průniku virů,“ popisuje František Mach.

FOTOGALERIE: Vědci vyvinuli nový typ respirátoru

Středa, 25. března 2020, 10:43

FOTOGALERIE: Vědci vyvinuli nový typ respirátoru
FOTOGALERIE: Vědci vyvinuli nový typ respirátoru

„Považujeme za naši povinnost hledat cesty, jak v této náročné a pro lidi velmi stresující situaci pomoci. Jsem rád, že se nám s kolegy z CIIRK podařilo vývoj respirátoru úspěšně zvládnout v tak krátkém čase. Týmy FEL ZČU pracují na dalších technologiích, které by mohly pomoci před nákazou COVID-19," uvedl děkan Fakulty elektrotechnické Zdeněk Peroutka.

Respirátor je připraven pro tisk na 3D tiskárně HP Multi Jet Fusion, která vytváří materiál bez jakýchkoliv mikropórů. Polomaska je kompletně sterilizovatelná, takže ji bude možné používat opakovaně, stačí ji vydezinfikovat a vyměnit filtrační materiál. Filtr vydrží v respirátoru týden. Také všechny polymerní částí respirátoru jsou navrženy tak, aby je bylo možné po sterilizaci využívat opakovaně.

„Naším hlavním cílem bylo nalézt správné složení materiálu tak, aby membrána nekladla příliš velký odpor při výdechu, ale zároveň měla dostatečnou tuhost a těsnila při nádechu. U těsnění jsme se pak věnovali materiálu, uchycení těsnění na samotnou masku, technologii výroby a návrh vhodné formy, kterou lze s ohledem na základní myšlenku projektu vytisknout na 3D tiskárně,“ konstatoval František Mach.

„Problémem je zatím dostatek filtrů. Můžeme jich dostat 600. Další si vyrobíme svépomocí. Chceme hotové respirátory dodat fakultní nemocnici i dalším nemocnicím. Rozhodně s nimi nechceme obchodovat, jsou určeny výhradně pro potřeby našeho regionu,“ dodal děkan Zdeněk Peroutka.

Ohodnoť článek

Foto

Štítky respirátor, ZČU, vědci, koronavirus, Západočeská univerzita v Plzni, Fakulta elektrotechnická, výroba, České vysoké učení technické v Praze, František Mach, materiál, Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky, Adam Vojtěch

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědci ze ZČU se podíleli na vývoji nového respirátoru pro zdravotníky, už jde do výroby  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.