Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Fakultní nemocnice nabízí očkování proti černému kašli, roste počet nemocných

Fakultní nemocnice (FN) v Plzni nabízí očkování proti černému kašli. Zájemci by se měli předem telefonicky objednat. Samotné očkovací centrum se nachází v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech. Od začátku roku se černý kašel v Česku potvrdil u 2 273 pacientů, přičemž 43 z nich je z Plzeňského kraje.

„Zcela mimořádný je letošní vysoký výskyt u dětí ve věkové skupině 15 až 19 let. I z těchto čísel je zřejmá zcela výjimečná epidemiologická situace u infekce, která se v populaci rychle šíří a má závažné klinické průběhy zejména u dětí do pěti let a starší populace. Závažný průběh onemocnění lze očekávat i u osob s chronickým onemocněním dýchacích cest nebo u kuřáků. Příznaky neléčeného onemocnění mohou trvat tři měsíce i déle,“ varují lékaři FN Plzeň Petr Pazdiora a Daniela Fránová.

V Česku minulý týden přibylo 608 nových případů onemocnění, v předchozím týdnu 449. Od začátku roku je v Česku 2273 případů černého kašle. Vyplývá to z údajů Státního zdravotního ústavu. 

Očkování proti černému kašli je v Česku od roku 1958 povinné a je součástí takzvané hexavakcíny, kterou dostávají děti v prvním roce života a znovu se přeočkovává v deseti nebo jedenácti letech. Podle odborníků ale ochrana postupně slábne, proto doporučují přeočkování i dospělých.

„Během března a dubna by měl být k dispozici postupně dostatek očkovacích látek, které současně chrání proti tetanu a záškrtu, případně i proti dětské obrně. Adacel, Adacel Polio, Bostrix, Bostrix Polio. Všechny tyto vakcíny jsou vhodné i pro těhotné ženy,“ ujišťují lékaři.

Objednání na očkování proti černému kašli je možné na telefonních číslech 377 401 145 nebo 377 401 146. Očkovací centrum FN Plzeň se nachází v areálu bývalé vojenské nemocnice FN-Bory, pavilon 61, 3. patro. Vakcinaci hradí očkovaná osoba, zdravotní pojišťovny mohou zpětně poskytnout finanční příspěvek.

Příznaky onemocnění se objevují zhruba šest až deset dní po nakažení. Zprvu se vše podobá běžnému nachlazení. Nemocný má rýmu, mírnou horečku a slabý kašel. Během dvou týdnů se dostavují záchvaty intenzivního kašle, po nichž dotyčný sípe. Vše může doprovázet modrání kůže, křeče v oblasti dýchacího ústrojí, případě i krvácení z nosu. 

Ohodnoť článek

Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky FN Plzeň, očkování proti černému kašli, černý kašel, pertuse, očkování, očkovací centrum, přeočkování

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice nabízí očkování proti černému kašli, roste počet nemocných  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.