Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nákaza se šíří dál, počet osob s COVID-19 se v Plzeňském kraji zvýšil na 21

, aktualizováno 22. března 2020, 18:32

Další dva nové případy pozitivně testovaných osob na koronavirus v Plzeňském kraji hlásí v neděli oproti předchozímu dni Krajská hygienická stanice. V regionu je aktuálně 21 osob nakažených COVID-19.

Podle informací Krajské hygienické stanice už prošlo testováním na koronavirus v Plzeňském kraji 1158 osob. U 21 z nich se prokázalo onemocnění COVID-19. Hygienici nařídili 342 domácích karantén. Naopak ukončeno už bylo 187 případů karantén. Podrobnosti k aktuální situaci zjišťujeme.

Odběry vzorků v regionu od potenciálně infikovaných osob zajišťují tři sanitky křižující krajem, dále pak dvě místa v plzeňské fakultní nemocnici. Tam funguje také laboratoř na vyhodnocování vzorků.

„Zprovoznili jsme pro odběr vzorků na Covid – 19 ještě dvě stacionární místa v Rokycanské a Domažlické nemocnici. Připravena máme další dvě místa, kde případně vzorky můžeme odebírat, jedno z nich je v Klatovské nemocnici. Zatím to není potřeba. Abychom zrychlili vyhodnocování vzorků, finišují v Klatovské nemocnici s otevřením nové laboratoře, hotovo bude v příštím týdnu,“ uvedl hejtman Josef Bernard (ČSSD).

Všichni nakažení lidé mají vazbu na zahraničí, v kraji nebyl dosud potvrzen komunitní přenos, řekl to novinářům ředitel Krajské hygienické stanice v Plzni (KHS) Michal Bartoš. V nemocnici jsou v kraji dva lidé, nikdo není na plicní ventilaci. Ostatní mají mírný průběh nemoci.

Dosud byla většina nakažených z Plzeňska. U tří nových pozitivně testovaných se podle Bartoše teď zjišťuje trasování. K lidem, kteří se dříve infikovali zřejmě na dovolené v Itálii a Rakousku, přibyly kontakty mezi takzvanými pendlery dojíždějícími za prací do Německa. Žádný z nich dosud nebyl pozitivně testován, na výsledky zbývajících KHS čeká.

Bartošovi připadá nevhodné zveřejňovat, jako se to stalo ve Zlínském kraji, místa, odkud pozitivně testovaní jsou. "Obrátil jsem se proto na ministra a hlavní hygieničku a poslal jsem obsáhlý e-mail s tím, proč by to tak být nemělo. V sobotu přišel jednotný metodický pokyn od paní náměstkyně a hlavní hygieničky, jak máme postupovat," uvedl.

Zveřejnění podle Bartoše neumožňuje ani zákon. "Navíc jsou to citlivá lékařská data, s nimiž ani na hygieně nemůže přijít do styku každý," řekl. Předávají se pouze policistům ve vyhrazeném režimu, aby mohli ověřit dodržování karantény a zvláštních opatření.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky koronavirus, počet infikovaných, hygienici, Plzeňský, COVID-19, Plzeňský kraj, Krajská hygienická stanice, karanténa, Klatovská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Plzeň, Domažlická nemocnice, a.s., Josef Bernard, ČSSD, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza se šíří dál, počet osob s COVID-19 se v Plzeňském kraji zvýšil na 21  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.