Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Problematická nemocnice v Sušici zůstává dál pod správou města, to odmítlo její bezplatný převod na kraj

Smlouvu nabízející bezplatný převod sušické městské nemocnice na Plzeňský kraj odmítlo na svém jednání Zastupitelstvo města Sušice. Nemocnice se už řadu let potýká s existenčními problémy. Kvůli nedostatku lékařů postupně přišlo o lůžkovou internu, JIP i chirurgii a nyní zde funguje jen interní a chirurgická ambulance, LDN s 80 lůžky, rehabilitace, laboratoře, sono a rentgen.

Kraj městu Sušice nabídl při bezplatném převzetí nemocnice zachování rozsahu zdravotní péče. Pro přijetí smlouvy bylo deset opozičních zastupitelů za Piráty, Nezávislé ze Sušice, KDU-ČSL a ČSSD, proti hlasovalo nebo se zdrželo 11 koaličních zastupitelů z ODS, ANO a Sušické veřejnosti. Nemocnice, na jejíž provoz město doplácí kolem 30 milionů korun ročně. Na provoz krachující nemocnice přispívá nemalými částkami i Plzeňský kraj.

„Naše jednání s městem Sušice o převodu nemocnice na kraj bylo vždy vedeno s cílem zachovat a stabilizovat zdravotní služby v Sušici a okolí. Současné vedení města Sušice mělo možnost se k návrhu smlouvy vyjádřit a případně předložit konkrétní námitky. Bohužel, místo konstruktivního přístupu jsme byli svědky kritiky, že smlouva není podle představ města, aniž by byly předloženy konkrétní požadavky nebo návrhy na změnu,“ uvádí hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták (Piráti).

Otázka budoucnosti nemocnice v Sušici se bohužel stala předmětem politického boje, což má za následek především nejistotu pro občany, kteří se v této situaci mohou jen těžko vyznat. Z pohledu Plzeňského kraje je ale důležité zdůraznit, že kraj byl připraven garantovat zachování současného rozsahu zdravotní péče, což bylo i uvedeno ve smlouvě o převzetí provozu sušické nemocnice.

„Dlouhodobě jsme hledali systémové řešení, které by naplňovalo veřejný zájem a pomohlo městu Sušice zajišťovat zdravotní služby pro občany Sušice a okolí. Zároveň nám šlo o to, aby poskytovaná zdravotní péče byla pro občany dostupná, kvalitní a komfortnější. Byla vytvořena smlouva, která odpovídala všem těmto kritériím,“ komentuje rozhodnutí zastupitelstva náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

Z rozhodnutí zastupitelstva města Sušice vyplývá, že nemocnice zůstane v dohledné době pod správou města. „Rozhodnutí respektujeme a přejeme vedení města, aby se mu podařilo zachovat alespoň současný rozsah zdravotní péče,“ dodal hejtman kraje Rudolf Špoták.

Město kraji nevěří

Vyjednávání s krajem o převzetí nemocnice město zahájilo v roce 2015. Krajští zastupitelé návrh smlouvy, která předpokládá bezúplatné převedení celé nemocnice a její začlenění do krajských nemocnic, schválili loni v listopadu. Hejtmanství a vedení města ale mají rozdílné představy o podobě převodu.

„Když pominu technicko-právní argumenty, že je smlouva hodně obecná, poměrně stručná a krátká, tak z mého pohledu není nabídka adekvátní tomu, co by si nemocnice představovala. Není tam přidaná hodnota oproti původnímu stavu, ba naopak. A zároveň by se město zbavilo majetku v hodnotě půl miliardy korun bez podrobnějších záruk toho, že tam bude provozovaná nějaká zdravotnická činnost," řekl sušický starosta Petr Mottl (ODS).

Podle místostarosty Karla Požárka (Sušická veřejnost) kraj ve smlouvě garantuje zachování současného stavu. Při jednání pracovní skupiny ale podle něj zástupci kraje uvedli, že kraj by například negarantoval udržení 24hodinového provozu chirurgické ambulance, pochybnosti měl i o zachování pohotovosti. „Do nemocnice dalo město za poslední roky 160 milionů korun. A stačí se podívat na trend - situace se nelepší a rok od roku se zhoršuje," uvedl druhý z někdejších jednatelů zastupitel Václav Rada (Piráti).

Místostarosta František Jelínek (ANO) se zdržel hlasování kvůli tomu, že se obává, že pod krajem by se péče ještě víc omezila. „Já jsem vždy byl pro převod nemocnice na kraj, a to i za jednu korunu, ale bohužel při jednání pracovní skupiny bylo řečeno, že bude omezený provozní čas rentgenu a laboratoře a chirurgické ambulance. Dostaneme se do situace, kdy převedeme provoz nemocnice za půl miliardy, a nemocnice stejně v 15:00 zavře a bude v ní fungovat jen LDN," řekl.

Vedení sušické radnice navrhovalo loni kraji bezplatný pronájem nebo výpůjčku nemocnice. To se ale kraji nelíbilo a převedení nemocnice do jeho majetku označil za základní podmínku.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Sušická nemocnice

Štítky Sušická nemocnice, bezplatný převod, Plzeňský kraj, zastupitelstvo Sušice, krachující nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Problematická nemocnice v Sušici zůstává dál pod správou města, to odmítlo její bezplatný převod na kraj  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.