Počasí dnes8 °C, zítra9 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Hejtman Bernard: V neděli budeme respirátory z Číny distribuovat lékařům i ústavům

Distribuci celkem 24 400 naskladněných respirátorů třídy FFP2 z čínské dodávky pro potřeby lékařů potvrdil na neděli hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard. V sobotu například pohrozili zubní lékaři z oblasti Plzeňska, že v pondělí neotevřou své zubní ordinace, pokud do té doby neobdrží patřičné ochranné pomůcky.

„Naskladnili jsme respirátory v průběhu noci a sobotního rána. V neděli je budeme distribuovat praktickým lékařům, zubařům a dalším vybraným zdravotníkům. Určitě budeme myslet na ústavy s koncentrací starších lidí a dětské domovy. Chod ordinací máme tedy pro nejbližší období zabezpečen,“ uvedl hejtman Josef Bernard.

O víkendu očekává vedení Plzeňského kraje také větší množství roušek. „Prozatím šijeme v několika našich školních i dalších dílnách a vy všichni doma také. Tím vykrýváme ty nejnutnější potřeby. Děkuji vám. To ohromné vzedmutí „švadlenek“ je úžasné. Sám nosím roušku od švagrové a je moc šik,“ řekl hejtman.

V Plzeňském kraji, který má 570 tisíc obyvatel a 501 obcí, bylo v sobotu ráno 18 nemocných Covid 19. „Provedli jsme třemi sanitkami a na čtyřech stacionárních místech téměř tisíc odběrů. Všichni nemocní dodržovali od počátku karanténu. Někteří z nich před nařízením plošné karantény pro navrátilce z Itálie. Abychom zrychlili vyhodnocování vzorků, finišují v Klatovské nemocnici otevření laboratoře v příštím týdnu. Poděkování primáři Richardu Piknerovi, který s vedením nemocnic na dálku vše zařizuje. Připravena máme další dvě místa, kde případně vzorky můžeme odebírat. Zatím to ale není potřeba,“ zdůraznil hejtman.

Vedení Plzeňského kraje iniciovalo společně s hygieniky výzvu na omezení překračování hranic pendlery. "Tuto výzvu jsme konzultovali s experty. V Bavorsku je nyní 3 107 lidí pozitivních. V Horní Falci, se kterou máme v našem kraji nejdelší hranici je pozitivních 271. I když Horní Falc má více jak milión lidí je to pořád 2,5 obyvatele na tisíc lidí v Horní Falci, oproti 0,3 obyvatele na tisíc v našem kraji. Má výzva směřuje buď na omezení pendlerů nebo na zavedení stejných opatření v Bavorsku. Je nyní vidět, že Němci aplikují velmi přísná omezení,“ doplnil hejtman Bernard.

V Plzeňském kraji hejtmanství aktuálně provozu čtyři otevřené školky/družiny. Dvě jsou v Plzni, další v Blovicích a v Domažlicích. V pondělí se otevře pět dalších, a to v Tachově, Nýřanech, ve Stodu, v Horažďovicích a v Mirošově. Obecně pro kraj platí, že umístění do školního zařízení nemůže být důvodem omezení nástupu lidí do citlivých profesí.

Ohodnoť článek

Foto KÚPK

Štítky Plzeňský, koronavirus, respirátory, lékaři, karanténa, roušky, Josef Bernard, Plzeňský kraj, respirátor, Čína, Horní Falc, Bavorsko, Klatovská nemocnice, a.s., Itálie, lékař, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hejtman Bernard: V neděli budeme respirátory z Číny distribuovat lékařům i ústavům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.