Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Úterý 24. září 2024  |  Svátek má Jaromír
Bez reklam

Letáky v pěti jazycích informují v Plzni cizince z montoven, jak se chránit před nákazou

Tisíce agenturních zaměstnanců pracujících v Plzni mají informace o současné situaci a nařízených opatřeních v souvislosti s koronavirou nákazou v České republice. Uvedl to primátor Plzně Martin Baxa (ODS) s odkazem na informační letáky, které město distribuuje mezi cizince.

„Město připravilo leták, který je na všech zastávkách MHD i v prostředcích MHD. V ukrajinštině, ruštině, bulharštině, polštině a rumunštině je tam napsáno vše potřebné, co by měli ti zahraniční agenturní zaměstnanci vědět. Tedy to, že je zapotřebí dodržovat příkaz nošení roušek a dalších ochranných prostředků, že je zapotřebí se zvýšeným způsobem věnovat hygieně rukou a že není možné se volně pohybovat venku,“ informoval primátor Martin Baxa.

V Plzni aktuálně pracuje kolem 18 500 cizinců a kvůli jazykové bariéře vůbec nemusí tušit, co se u nás právě děje, a jak se mají lidí v dané výjimečné situaci chovat a chránit. Letáky jsme předali také zaměstnavatelům, budou i na ubytovnách,“ zdůraznil primátor.  Už teď je ale jasné, že cizinci roušky ve většině případů nemají a ani si je nevyrábí. Většina z nich nařízení obchází pouhým šátkem uvázaným přes nos a ústa. A je velmi nepravděpodobné, že tento šátek budou denně vyvařovat.  

„Pokud dojde v nejbližších dnech k nějakému výraznějšímu propouštění, budeme se muset na to připravit. Zatím nic takového avizováno nemáme. Jsem domluven s ředitelem úřadu práce na tom, že nás bude aktuálně informovat, abychom byli připraveni,“ dodal Baxa.

Celkem pracuje v Plzeňském kraji kolem 55 tisíc osob nejen ze zemí EU, ale i ze třetích zemí. Jedná se téměř o desetinu všech obyvatel. Největší obavy má město z propouštění z firem vyrábějících díly pro velké automobilky, z nichž řada kvůli pandemii koronaviru přerušila výrobu. Už ve středu přišla zpráva o propouštění asi 400 lidí z firmy Borgers z Rokycanska. Agentury si zatím tyto pracovníky ponechají.

Ohodnoť článek

Foto Jan Luxík

Štítky agenturní zaměstnanci, montovny, koronavirus, letáky, primátor, Plzeň, Martin Baxa, ODS, Česko, Evropská unie, pandemie covidu-19, Úřad práce České republiky, infekční onemocnění

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letáky v pěti jazycích informují v Plzni cizince z montoven, jak se chránit před nákazou  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.