Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V boji s COVID-19 pomáhají americkým vědcům i osiřelé počítače studentů na ZČU

Osiřelé počítače na Západočeské univerzitě v Plzni v těchto dnech rozhodně nezahálí. Pomáhají totiž hledat lék na COVID-19. Univerzita se připojila k projektu Folding@Home vědců z americké Stanfordovy univerzity, kteří bojují s koronavirem.

Folding@Home je celosvětový projekt, který využívá volný výpočetní výkon počítačů k takzvaným distribuovaným výpočtům. „Zapojených počítačů je obrovské množství, po stažení programu se k nim může přidat jakýkoliv další a výsledkem je jeden z nejvýkonnějších superpočítačů světa, který již v minulosti prováděl výpočty a simulace při výzkumu léčebných látek na léčbu rakoviny, Alzheimerovy, Parkinsonovy a Huntingtonovy choroby. Nyní se zpracovává návrh klíčového proteinu, který by zabránil koronaviru uchytit se na plicních buňkách,“ vysvětlil Pavel Korelus ze ZČU.

Centrum informatizace a výpočetní techniky (CIV) na ZČU připojilo do projektu Folding@Home celkem 20 počítačů a připravuje zapojení ještě dalších 20 podobných. Přidala se rovněž katedra informatiky a výpočetní techniky Fakulty aplikovaných věd, jejíž tým vyčlenil v několika laboratořích 15 počítačů.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky ZČU, univerzita, COVID-19, koronavirus, počítače, počítač, Západočeská univerzita v Plzni, projekt, Stanfordova univerzita, Fakulta aplikovaných věd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V boji s COVID-19 pomáhají americkým vědcům i osiřelé počítače studentů na ZČU  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.