Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pro těhotné a ženy v šestinedělí zavedla nemocnice zdarma novou návštěvní službu v domácím prostředí

Péči pro těhotné ženy a ženy v šestinedělí rozšiřuje zajímavou novinkou Domažlická nemocnice. Aby jim ulehčila přípravu na porod a pomohla v prvních dnech praktickými radami s péčí o miminko i samu sebe, zavádí pro zájemkyně návštěvní službu v domácím prostředí. Služba nenahrazuje péči poskytovanou u registrujícího gynekologa. Je spíše rozšířením a doplňkem této péče, kdy má zpříjemnit ženám náročné dny před a po porodu.

„Jednu návštěvu v domácím prostředí je možné provést v průběhu těhotenství a další až tři návštěvy pak po porodu v průběhu šestinedělí. Za tuto službu ženy neplatí. Pokud si ji budou chtít objednat, ať kontaktují naše gynekologicko-porodnické oddělení. Buď se dovolají přímo našim kolegyním Lucii Papouškové a Elišce Černé, které službu poskytují, nebo stačí zanechat kontakt a asistentky se jim brzy ozvou zpět a domluví termín návštěvy,“ vysvětluje primář oddělení Dušan Kolařík.

A co lze od návštěvní služby porodní asistentky očekávat? Během návštěvy porodní asistentka poskytne ženě individuální péči. „Při návštěvě v těhotenství můžeme se ženou probrat nejen přípravu k porodu a péči o děťátko, ale také zkontrolovat její zdravotní stav, nabídnout úlevové metody, jako je aromaterapie, bylinné napářky, využití šátků rebozo a podobně,“ popisuje Lucie Papoušková.

Při návštěvě po porodu během šestinedělí pak porodní asistentka provádí kontrolu porodního poranění a celkového zdravotního stavu ženy i děťátka. Může poskytnout laktační poradenství a opět i individuální podporu a péči o psychiku. A neméně důležitá je i možnost pomoci a podpory v péči o děťátko. Obě zdravotnice mají k těmto výkonům i péči odborné vzdělání a kompetence.

Hlavní výhodou je jednoznačně domácí prostředí, kdy žena nemusí nikam jít, ale naopak zdravotnice přijde za ní. Nemusí tedy řešit třeba hlídání starších dětí nebo právě čerstvě narozené miminko nikam vozit. „Domluvíme s ní termín, který ji nejlépe vyhovuje. V domácím prostředí je navíc zaručeno plné soukromí a pohodlí a žena respektive maminka má jistotu, že nebude rušena a má tak čas probrat vše potřebné,“ říká Eliška Královec Černá s tím, že žena také dostane na zdravotnici telefon a může s ní konzultovat své potřeby i mimo návštěvu.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Domažlická nemocnice

Štítky Domažlická nemocnice, příprava na porod, návštěvní služba, domácí prostředí

Pro těhotné a ženy v šestinedělí zavedla nemocnice zdarma novou návštěvní službu v domácím prostředí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.