Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Domažlická nemocnice zvětšila a zmodernizovala urgentní příjem, dosud tam využívali jen provizorní prostory

Nový urgentní příjem v Domažlické nemocnici za pět milionů korun nově disponuje třídícím centrem a většími prostory. Díky tomu dokáže přijmout více pacientů než dosud. Novinkou je pak i diskrétní zóna a intenzivní lůžka pro pacienty ve vážných stavech. V nových prostorách, které vznikly přístavbou a modernizací ve vestibulu, budou moci přijímat i osoby přivezené záchrankou a dětské pacienty. To v původním provizoriu nebylo možné.

Smyslem urgentních příjmů je optimalizace ošetření nebo příjmu pacientů. „To znamená třeba, aby byli upřednostněni pacienti ve vážných stavech před méně závažnými, i když tito přišli před nimi. Nebo aby pacienti třeba mylně nečekali u chirurgické ambulance, když mají potíže interního charakteru. Urgent pacientům zaručí co nejrychlejší kontakt se zdravotníkem, triáž dle odbornosti a rychlost ošetření dle závažnosti. Toto celé pak zkracuje i průměrnou čekací dobu. O pacientovi víme hned po překročení brány nemocnice,“ vysvětluje ředitel Domažlické nemocnice Petr Hubáček.

Největší změnou je v Domažlicích hlavně větší prostor příjmové ordinace. „V jejím zázemí jsou nově dvě plus jedno náhradní lůžko intenzivní péče, kam budeme přijímat pacienty ve vážných stavech, například od zdravotnické záchranné služby. Tyto pacienty si okamžitě převezme do péče přivolaný lékař a po vstupních vyšetřeních rozhodne, na jaké oddělení v nemocnici budou přeloženi, popřípadě, zda po ošetření nebudou odesláni do domácí péče,“ přibližuje ředitel.

Pacienti se dočkají více soukromí

Na těchto lůžkách už lze podávat potřebné infuze, provést odběry a k dispozici tam zdravotníci mají diagnostické a resuscitační přístroje. Standardem je zázemí pro personál včetně osobní místnosti a toalety, přípravna léků a nově také diskrétní zóna. „Na předchozím pracovišti směřovalo okénko, kde sestra zjišťovala úvodní informace a anamnézu, do vestibulu. Chyběl pocit soukromí, a pokud pacienti mluvili hodně nahlas, mohli ho lidé ve vestibulu slyšet. Nově bude už pacient vcházet napřed do příjmové místnosti, kde bude se zdravotníkem hovořit za zavřenými dveřmi sám, nanejvýše se svým doprovodem. Celý prostor je pochopitelně bezbariérový,“ doplňuje Hubáček.

Urgentní příjem naopak není určen pacientům, kteří nejsou v akutním stavu a přicházejí buď na kontroly, nebo jsou k vyšetření či ošetření předem objednáni. Zatím se netýká ani pacientek s gynekologickými potížemi. Urgentní příjem je ve vestibulu nemocnice vlevo za hlavním vchodem.

Nadále platí, že urgentní příjem slouží pro všechny příchozí pacienty s akutními potížemi chirurgického nebo interního charakteru. Nově ale přes centrum budou přijímat i pacienty od záchranné služby. „Jen v případě nějaké hromadné nehody nebo neštěstí budou zatím přijímáni v centru pro hromadný příjem ve druhém podlaží,“ dodal ředitel. Nově budou na urgentní příjem směřovat i všichni dětští pacienti. Až po poté budou pokračovat do dětské nebo případně chirurgické ambulance nebo k jinému specializovanému vyšetření.

Plzeňský kraj připravuje urgentní příjmy i v dalších nemocnicích, které zřizuje. Například v Klatovech postaví pro urgentní příjem novou přístavbu. „Každý urgentní příjem může zrychlit dostupnost poskytované kvalitní péče. Tato pracoviště s nepřetržitým provozem jsou velkým přínosem i pro záchrannou službu a vzájemná rychlá spolupráce eliminuje časové prodlevy, které mohou vznikat při předávání pacientů do zdravotnického zařízení," uzavřel náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Kokoška, Plzeňský kraj

Štítky Domažlická nemocnice, zdraví, urgentní příjem, modernizace nemocnice, přístavba nemocnice, první pomoc

Domažlická nemocnice zvětšila a zmodernizovala urgentní příjem, dosud tam využívali jen provizorní prostory  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.