Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Riziko rakoviny prostaty odhalí pouhá kapka krve, preventivní vyšetření využila během Movemberu tisícovka mužů

Karcinom prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Za posledních 20 let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom počty úmrtí jsou ale více než třikrát nižší, a to díky včasným záchytům. Velmi tomu pomáhá i akce Movember, která se snaží přimět muže, aby nepodcenili prevenci. Do kampaně se zapojila i Fakultní nemocnice Plzeň, která nabízela po celý listopad zdarma vyšetření z pouhé kapky krve. Tuto příležitost využil rekordní počet mužů.

„Přesně 1005 mužů se rozhodlo během letošního listopadu udělat něco pro své zdraví, nepodcenilo prevenci a přišlo na odběr do FN Plzeň, kde se konal jubilejní desátý ročník akce Movember,“ uvedla nemocnice na svých webových stránkách.

Vyšetření bylo určené mužům starším 50 let. „Z krevního odběru se zkoumá hodnota PSA, v případě, že je vyšší, je doplněno i PHI, jelikož daleko lépe umožňuje upřesnit diagnózu karcinomu prostaty než pouhé vyšetření PSA. Oddělení imunochemické diagnostiky FN Plzeň zavedlo krevní test PHI (takzvaný index zdravé prostaty) v roce 2014,“ vysvětlují odborníci.

Při prvním ročníku přišlo 50 zájemců, o rok později už jich bylo dvakrát tolik a čísla pomalu stoupají. V roce 2021 mělo o vyšetření zájem 235 mužů, v roce 2022 už neuvěřitelných 724. V minulém roce se nakonec z důvodu nepříznivých výsledků všech testů 18 mužům doporučila návštěva urologického lékaře a u 12 z nich se potvrdil nález karcinomu. „Letos se z tisícovky testovaných mužů doplňovalo 227 PHI a z toho se 33 pánů podrobí nebo již podrobilo urologickému vyšetření,“ uzavřela nemocnice.

„Nádory prostaty obecně postihují spíše muže vyššího věku, mezi 60 a 80 lety. Projevy nemusí být buď vůbec žádné a na nádor se přijde díky vyšetření PSA nebo při vyšetření konečníkem. Někdy může způsobovat potíže s močením a v pokročilých stadiích bolesti kostí. Nádory varlete jsou onemocněním spíše mladšího věku. Nejčastěji postihují muže ve věku 20 až 45 let, nejběžnějším projevem je nalezení zatuhnutí nebo bulky na varleti, většinou nebolí a v časných stadiích nemá jiné projevy,“ upozornil v rámci online poradny FN Plzeň Ivan Trávníček z Urologické kliniky

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky Movember, osvětová akce, rakovina prostaty, index zdravé prostaty, vyšetření, preventivní vyšetření, FN Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziko rakoviny prostaty odhalí pouhá kapka krve, preventivní vyšetření využila během Movemberu tisícovka mužů  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.