Počasí dnes20 °C, zítra18 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Každým rokem onemocní rakovinou prsu 7,5 tisíce žen. Samovyšetření nemusí nádor odhalit včas

Nádory prsu jsou nejčastějším zhoubným nádorem u žen. Lékaři ročně odhalí toto onemocnění u sedmi a půl tisíců pacientek. Dobrou zprávou je, že díky preventivním screeningovým vyšetřením se daří odhalit nádory brzy, kdy jsou ještě léčitelné. Stále je ale dost žen, které mamografické vyšetření nevyužívají. Odborníci však upozorňují, že samovyšetření nemusí onemocnění odhalit včas.

Jen v Domažlicích lze očekávat každý měsíc jednu ženu s novým záchytem tohoto zákeřného onemocnění a ve spádové oblasti nemocnice dokonce až osm. V rámci celé ČR je to ročně až 7,5 tisíce nových případů. Podle odborníků je alarmující, že ve srovnání s rokem 1989 je to o téměř 2,5x více nových případů.

V USA je výskyt ještě vyšší. Na sto tisíc žen, tam připadá 160 pacientek s diagnózou rakoviny prsu, v Česku je jich v průměru 140. Naopak o poznání nižší je výskyt v Asii, kde na 100 obyvatel připadá jen 40 nových záchytů.

Rostoucí výskyt souvisí na jednu stranu se změnami našeho životního stylu, který se přiblížil bohatým zemím západní Evropy a Ameriky, zejména co se týče stravování. „Aby důvody nebyly ale jen negativní, je nutno zdůraznit, že tato neblaze vyhlížející statistika má i druhé o poznání příznivější odůvodnění. Moderní přístroje dokáží zachytit i takové nádory, o kterých by žena dříve ani nevěděla -  nebolí nejsou hmatné a ani se jinak neprojevují,“ říká primář gynekologicko-porodnického oddělení Domažlické nemocnice Dušan Kolařík.

Od roku 2000 je nárůst výskytu rakoviny prsu dán i tím, že ho lze díky moderním přístrojům dříve odhalit. Za posledních 20 let se také snížila úmrtnost na toto onemocnění o 31 procent. Platí totiž podobně jako v jiných případech, že čím dříve se nemoc podaří odhalit, tím lépe je léčitelná.

Samovyšetření nestačí

Při odhalení nádoru v současné době jen málokdy pomůže pohmat. Pokud už je nádor hmatný, obvykle má průměr více než dva centimetry, což je považováno za hranici časného záchytu. „I samovyšetření prsu, alespoň 1x měsíčně, může u některé ženy vzbudit podezření na neobvyklou změnu v prsní tkáni. Proto také všechny ženy povzbuzujeme v tom, aby si samy prsy pravidelně vyšetřovaly. Rozhodně však na to nelze spoléhat. Rozumná žena naopak bude spoléhat na mamografii, tedy rentgenové vyšetření prsu. To odhalí nejen už existující nádory, ale velmi často také přednádorové stavy," upozorňuje Kolařík. 

Riziko rakoviny prostaty může odhalit pouhá kapka krve, vyšetření zdarma nabízí ve FN Plzeň

Karcinom prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Za posledních dvacet let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než...

 

Nejčastější jsou nádory prsu u žen ve věku 65 až 69 let, nevyhýbají se ale ani mladším ženám či mužům. Každá žena nad 45 let má možnost nechat se mamografickým screeningem vyšetřit jednou za dva roky zdarma ve specializovaných akreditovaných centrech. Vyšetření je hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Ženám ve věku 40 až 45 let pojišťovny na mamografické vyšetření přispívají, mladší ženy mají možnost podstoupit vyšetření prsů ultrazvukem. Musí si je samy uhradit, zdravotní pojišťovny jim ale zpětně část ceny proplácejí. 

Akreditovaná pracoviště najdete v Tachově, Klatovech a další tři jsou také v Plzni: FN Plzeň, Privamed a Mediray. Kontakty a bližší podrobnosti jsou na serveru mamo.cz.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Nemocnice Plzeňského kraje

Štítky rakovina prsu, preventivní vyšetření, mamograf, sono, nádorová onemocnění, samovyšetření

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každým rokem onemocní rakovinou prsu 7,5 tisíce žen. Samovyšetření nemusí nádor odhalit včas  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.