Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Riziko rakoviny prostaty může odhalit pouhá kapka krve, vyšetření zdarma nabízí ve FN Plzeň

Karcinom prostaty je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů. Za posledních dvacet let se u nás výskyt tohoto karcinomu téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než třikrát nižší, a to díky včasným záchytům. Velmi tomu pomáhá i akce Movember, která se snaží přimět muže, aby nepodcenili prevenci. Do kampaně se zapojila i Fakultní nemocnice Plzeň, která nabízí po celý listopad zdarma vyšetření z pouhé kapky krve.

Movember není jen módní záležitost, kdy si muži nechávají narůst knír. Jde hlavně o kampaň, která upozorňuje na nebezpečí rakoviny prostaty. Tomuto zákeřnému onemocnění v ČR ročně podlehne zhruba 1400 mužů. Do listopadové akce se pravidelně zapojuje také Fakultní nemocnice Plzeň, letos již podesáté.

Loni akci ve FN Plzeň využilo přes 700 zájemců. U 50 mužů zjistili zdravotníci vyšší hodnoty a většina z nich zůstala pod lékařským dohledem. V deseti případech se jednalo o pacienty, kteří předtím nebyli u urologa a neměli žádné potíže.

„FN Plzeň opět nabídne mužům starším 50 let nechat si zdarma udělat krevní test PSA v rámci prevence rakoviny prostaty. V případě zvýšené hodnoty PSA bude doplněný PHI (index zdravé prostaty). Oddělení imunochemické diagnostiky ve FN Plzeň ho zavedlo před 10 lety, jelikož daleko lépe umožňuje upřesnit diagnózu karcinomu prostaty než pouhé vyšetření PSA,“ sdělila mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

A co vlastně Index zdravé prostaty je? Vyšetření se provádí z krve a kombinuje tři testy, z jejichž výsledků se vypočítává finální skóre. 

„Nádory prostaty obecně postihují spíše muže vyššího věku, mezi 60 a 80 lety. Projevy nemusí být buď vůbec žádné a na nádor se přijde díky vyšetření PSA nebo při vyšetření konečníkem. Někdy může způsobovat potíže s močením a v pokročilých stadiích bolesti kostí. Nádory varlete jsou onemocněním spíše mladšího věku. Nejčastěji postihují muže ve věku 20 až 45 let, nejběžnějším projevem je nalezení zatuhnutí nebo bulky na varleti, většinou nebolí a v časných stadiích nemá jiné projevy,“ upozornil v rámci online poradny FN Plzeň Ivan Trávníček z Urologické kliniky.

Muži starší 50 let se mohou bez předchozího objednání dostavit do Očkovacího centra, pavilon 61 (bývalá vojenská nemocnice), od 1.11. do 30.11.2023 v pracovních dnech od 7:30-11:30 hod. Na místě vyplní nutné formuláře a poté jim zde bude odebrán vzorek krve. Výsledky jim přijdou SMS zprávou. Dva dny před odběrem by neměli mít pohlavní styk nebo jezdit na kole. 12 hodin před odběrem je dobré nejíst tučná jídla. Více informací o kampani Movember najdete na webu organizace Muži proti rakovině.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels.com

Štítky Movember, osvětová akce, rakovina prostaty, vyšetření zdarma, index zdravé prostaty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Riziko rakoviny prostaty může odhalit pouhá kapka krve, vyšetření zdarma nabízí ve FN Plzeň  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.