Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Žena začala rodit před příjezdem záchranky a roli porodníka převzala její matka. Řídila se instrukcemi z operačního střediska

Velmi rychle se rozhodla přijít na svět holčička v jedné obci poblíž Stříbra na Tachovsku. A zatímco na místo směřovaly vozy záchranářů, roli porodníka převzala maminka rodičky. Řídila se instrukcemi, které jí po telefonu z operačního střediska poskytoval zkušený záchranář Marek. Miminko se narodilo šest minut před příjezdem záchranářů.

Žena začala rodit ihned po zavolání na záchranářskou linku a nahlášení své adresy. Jednalo se již o její třetí porod. Vyslané výjezdové skupiny jely na místo události s vědomím, že překotný porod již probíhá v domácím prostředí. „Na místě rodící mamince pomáhala babička, která se těšila na třetí vnouče, ale takto rychlý příchod asi nepředpokládala. Babička se pod vedením zkušeného záchranáře a operátora Marka snažila plnit instrukce tak, aby rodící mamince nejlépe pomohla,“ popsala dramatický výjezd Mária Svobodová z krajské záchranné služby.

Situaci na místě samozřejmě u babičky komplikovaly ohromné obavy a strach o dceru i její dosud nenarozené miminko. „Paní si však vedla skvěle a nechala se vést naším kolegou. I záchranář Marek ovšem doslova očima na mapě „tlačil“ výjezdové skupiny směřující k místu, kde se rodilo. Hovory tohoto charakteru jsou neuvěřitelně stresové, ale operátoři tísňové linky to na sobě nesmí nechat znát. Marek s klidem a vlídným hlasem tišil všechny emoce,“ uvedla Svobodová.

Ke konci hovoru, kdy výjezdové skupiny byly téměř na místě, pomalu opadl ze všech zúčastněných ten největší stres a došlo i na radostný smích. Na právě narozenou malou sestřičku se na chvilku přišli podívat i její dva starší bráškové. „Hovor trval celkem čtrnáct minut. Holčička se prvně ve svém životě nadechla zhruba po osmi minutách od zazvonění telefonu na operačním středisku. Do příjezdu našich kolegů v tu chvíli zbývalo ještě šest minut, kdy kolega instruoval babičku o dalších nutných krocích. Což bylo opakované ověření, zda holčička pravidelně dýchá, zajištění jejího tepelného komfortu a opakovaná kontrola stavu maminky,“ doplnila info k zásahu Andrea Divišová ze záchranné služby.

Všechno dopadlo výtečně. Krásná malá holčička zabalená a v bezpečí u své šťastné maminky a neuvěřitelná úleva a radost všech zúčastněných.

Čtete také:

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky překotný porod, domácí porod, operační středisko, záchranka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena začala rodit před příjezdem záchranky a roli porodníka převzala její matka. Řídila se instrukcemi z operačního střediska  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.