Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z nečekaného uzavření porodnice ve Stodské nemocnici viní krajská opozice vedení Plzeňského kraje

Z nekoncepčnosti a nečinnosti v oblasti krajského zdravotnictví obvinila krajská opozice koalici ANO, Pirátů a STAN ve vedení Plzeňského kraje. Důvodem je skutečnost, že tento měsíc ze dne na den ukončila provoz porodnice ve Stodské nemocnici. A to i přes opakované ujišťování personálu i pacientů, že k uzavření nedojde do konce letošního roku. Hlavním a jediným důvodem ukončení provozu porodnice je ale podle nemocnice naprostý systémový nedostatek pediatrů.

„Nemocnici se nedaří za přijatelných finančních podmínek sehnat kmenové či externí dětské lékaře, kteří by na novorozeneckém oddělení drželi nepřetržité služby. Jejich přítomnost je nutná kvůli zajištění péče o novorozence, pediatr musí být také u každého porodu. Gynekologická péče bude zachována v plném rozsahu, tedy včetně ženských ambulancí i těhotenské poradny, lůžkové péče i gynekologické operativy. Všem zdravotníkům z novorozeneckého oddělení a porodnice bude nabídnuta práce na jiném pracovišti dle kvalifikace, popřípadě i rekvalifikace s novou specializaci,“ uvedl mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

„Řízení zdravotnictví v kraji probíhá živelně, bez jakékoliv koncepce. Náměstek pro zdravotnictví svou nečinností rezignoval na řešení problému, což vedlo k uzavření gynekologicko-porodnického oddělení ve Stodké nemocnici, přestože bylo přislíbeno, že nemocnice dostane čas do konce roku 2023, aby našla chybějící lékařský personál,” nešetří kritikou primář Klatovské nemocnice a krajský zastupitel Richard Pikner (TOP 09).

„Na posledním jednání zastupitelstva kraje byli všichni ubezpečováni, že nedojde k uzavření žádného oddělení v krajských nemocnicích, tedy ani gynekologicko - porodnického, aniž by byla tato problematika projednána na zdravotnickém výboru a zároveň jsme byli ujištěni, že k ukončení provozu nedojde dříve, než bude představena nová koncepce nemocnic Plzeňského kraje. Velice mě proto mrzí, že provoz porodnice byl ukončen dříve, než byla projednána strategie krajských nemocnic, jak bylo slibováno,” řekla bývalá hejtmanka a nynější zastupitelka Ilona Mauritzová (ODS).

Pediatři zoufale chybí v celé zemi, říká vedení nemocnice

Vedení nemocnice, kde jen loni přišlo na svět 361 dětí, dělalo podle svých slov všechno, aby sehnalo dětské lékaře. Jenže jejich nedostatek je problémem v celé republice. „Pozici jsme opakovaně inzerovali doma i v zahraničí, oslovili jsme personální agentury zaměřené na lékaře, měli jsme i osobní kontakty a tipy od zaměstnanců, kam se obrátit. Dlouhodobě a úzce spolupracujeme s lékařskou fakultou. Ale bohužel pediatři chybí v celé zemi a z absolventů se chce pediatrii věnovat jen malý zlomek. Není zkrátka koho oslovovat,“ konstatuje ředitel Stodské nemocnice Daniel Hajšman.

Finanční představy uchazečů byly navíc podle představenstva nemocnice naprosto nereálné a přemrštěné. „Setkali jsme se pro představu i s požadavkem na mzdu čtvrt milionu měsíčně, a to dokonce i od zájemce bez plné atestace. To žádný příčetný a odpovědný manažer nemůže akceptovat, navíc v porodnici, kde se rodí v průměru jedno dítě denně,“ zdůrazňuje předseda představenstva Zdeněk Švarda.

„Jsme si vědomi skutečnosti, že sehnat pediatra je obtížné. Nicméně takto radikální krok, jakým je uzavření porodnice, přišel naprosto neočekávaně, a to nejen vůči nám, jako zastupitelům kraje, ale především vůči všem lidem využívající Stodskou nemocnici, kterým uzavření porodnice způsobilo značné komplikace,” vysvětlil senátor a zastupitel Pavel Karpíšek (ODS). Podle jeho slov vedení kraje nevytvořilo jasné podmínky, mezi něž patří především chybějící koncepce zdravotnictví, čímž by se umožnilo vedení nemocnice nepříznivou personální situaci řešit.

Rodičkám ze spádové oblasti Stodské nemocnice se podle mluvčího krajských nemocnic prakticky nezhorší dostupnost porodnických služeb. Z okolí Stoda jsou totiž v dojezdové vzdálenosti do 30 minut porodnice v Plzni nebo v Domažlicích. Všechny mají navíc dostatečné kapacity pro to, aby porody ze Stoda převzaly.

„Nedostatek pediatrů je systémový problém, který trápí nejen Plzeňský kraj. Pokud se nestane zázrak, mám důvodnou obavu, že toto rozhodnutí mohou následovat i jiné nemocnice kdekoliv v České republice,“ varuje náměstek hejtmana Plzeňského kraje pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Podle něj by možným řešením mohlo být využití zahraničních zdravotníků a jejich rychlé zapojení a zapracování do našeho zdravotního systému. „Pokud se ovšem nestane nic, brzy nás čeká omezování a především zhoršení kvality zdravotní péče," dodává Hais.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky nemocnice Stod, porodnice Stod, Stodská nemocnice, nedostatek lékařů, nedostatek pediatrů, opozice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nečekaného uzavření porodnice ve Stodské nemocnici viní krajská opozice vedení Plzeňského kraje  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.