Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Nemocnice otevřela novou imunologicko-alergologickou ambulanci. Sníží se tak čekací doby na vyšetření

Čekací doby u alergologů se v celém kraji pohybují v řádech měsíců. Pacienti na první vyšetření u specialisty čekají nezřídka i půl roku a dojíždějí za péčí až desítky kilometrů. Pro pacienty z Klatovska či Domažlicka bude nyní tato péče dostupnější. Během letních prázdnin totiž Klatovská nemocnice zprovoznila imunologicko-alergologickou ambulanci.

Lékařky Jana Hanzlíková a Karolína Koželuhová v ní budou ošetřovat pacienty e věku od 10 let. „Ve spolupráci s nemocničními laboratořemi nabídnou pacientům komplexní alergologickou diagnostiku i terapie či poradenství. Kromě alergologické problematiky se budou lékařky věnovat také pacientům s poruchami imunity, kterým provedou imunologické vyšetření a na základě výsledků poskytnou léčbu na podporu imunity nebo doporučí pacienta do specializované péče,“ informoval mluvčí krajských nemocnic Jiří Kokoška.

Výskyt alergologických potíží v poslední době stoupá. Pacienty různých věkových skupin trápí obtíže různého charakteru od dráždění očí, senné rýmy, sezonních dýchacích obtíží, chronické rýmy nebo kašle, podráždění kůže a jiných příznaků až po záchvaty alergického astmatu a velice nebezpečné anafylaktické reakce po bodnutí blanokřídlého hmyzu nebo po konzumaci určité potraviny či léku.

„Pomocí několika druhů testů je možné tuto přecitlivělost ověřit a doporučit několik variant terapie. Alergologický screening zahrnuje vyšetření pomocí kožních prick testů, krevní alergologické testy a testy na vyloučení některých autoimunitních onemocnění,“ popisuje vedoucí lékařka Pracoviště klinické imunologie a alergologie Jana Hanzlíková. U pacientů s podezřením na alergologické astma se navíc provádí spirometrické vyšetření. Na základě výsledků komplexního vyšetření je pacientům doporučena terapie na zmírnění alergické reakce.

Ambulance pomůže i pacientům s různými typy imunodeficience

„Pacienti trpící anafylaktickými reakcemi jsou poučeni a vybaveni pohotovostním balíčkem, který může obsahovat pohotovostní léky i adrenalinový autoinjektor. U některých alergiků může být doporučena imunoterapeutická kúra, při které dochází k desenzibilizaci podáváním malých dávek alergenu a navození imunotolerance vůči určitému alergenu. Dochází tak k oslabení až vymizení pacientových obtíží nebo život ohrožující anafylaktické reakce,“ doplňuje lékařka.

„Druhou skupinou pacientů, o které se v ambulanci budeme starat, jsou pacienti s různými typy imunodeficience. Tito pacienti mohou trpět širokou škálou různorodých obtíží, jako je častá nemocnost, únava, opakované virové, zejména herpetické infekce a infekce dýchacích cest, časté bakteriální a kvasinkové infekce a jiné projevy,“ vysvětluje další z lékařek ambulance Karolína Koželuhová s tím, že imunologické vyšetření poskytne údaje o stavu buněčné imunity, základních parametrech protilátkové imunity a vyšetření některých autoimunitních onemocnění.

„Při zhodnocení vyšetření se musí pátrat nejen po typu poruchy imunity, ale musí se určit také její příčina. Ve většině případů se jedná o získaný deficit imunity, například při vyčerpání imunitních mechanismů vlivem opakovaných infekcí, při jiném závažnějším onemocnění nebo po prodělání onkologické terapie. V některých případech je příčina imunodeficitu vrozená a tito pacienti vyžadují doživotní specializovanou péči,“ upřesňuje Koželuhová. Dle výsledků je pacientovi doporučena léčba a režimová opatření na podporu imunity, nebo je doporučen na specializované centralizované pracoviště, například k substituční nebo biologické terapii.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jiří Kokoška

Štítky Klatovská nemocnice, nová imunologicko-alergologická ambulance, alergologie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice otevřela novou imunologicko-alergologickou ambulanci. Sníží se tak čekací doby na vyšetření  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.