Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nemocnost v Plzeňském kraji klesla o devět procent, epidemie už není

V Plzeňském kraji v uplynulém týdnu o devět procent klesl počet lidí s chřipkami a akutními respiračními infekcemi. V kraji je nyní 7267 nemocných, v přepočtu na 100 tisíc obyvatel je to 1260 nemocných. Krajská nemocnost je tak už druhý týden pod hranici epidemie, za niž hygienici považují zhruba 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Epidemie trvá pouze v okrese Plzeň - jih. Novinářům to dnes řekla Jitka Skálová z Krajské hygienické stanice v Plzni. Většina nemocnic v plzeňském regionu už zrušila zákazy návštěv pacientů.

Nemocnost v tomto týdnu klesla v šesti ze sedmi okresů kraje s výjimkou severu Plzeňska. "Krajská nemocnost (1260) nám vyšla pod hranici epidemie, ale Státní zdravotní ústav toto číslo ještě dále zpracovává, přičemž do něj započítává, že ne všichni nemocní chodí k lékaři a ne všichni lékaři je hlásí," uvedla Skálová. Ústav počet od hygieniků ještě násobí koeficientem a může mu tak vyjít vyšší číslo.

Největší nemocnost zůstává v okrese Plzeň - jih, kde je aktuálně 1570 nemocných na 100 tisíc obyvatel a oproti minulému týdnu nemocnost klesla jen o šest procent. Naopak nejmenší podíl nemocných je na Domažlicku, kde je po poklesu nemocnosti o 39 procent aktuálně 832 nemocných na 100 tisíc obyvatel. To je o pět pacientů na 100 tisíc lidí méně než na Rokycansku. Vývoj v dalších týdnech nelze podle krajských epidemiologů odhadnout.

Plzeňská nemocnice PRIVAMED zrušila zákaz návštěv na všech odděleních od 20. února, Mulačova nemocnice v Plzni ode dneška. Zákaz dnes ukončila také Stodská nemocnice. Ostatní nemocnice skupiny Nemocnice Plzeňského kraje (Domažlická, Klatovská, Rokycanská, Horažďovice a Svatá Anna) umožňují návštěvy pacientů bez omezení. "Apelujeme na návštěvníky, aby se chovali zodpovědně a v případě příznaků virózy či chřipky návštěvu odložili. Ostatní žádáme, aby si při kontaktu s nemocnými zakrývali ústa a nos například papírovým kapesníkem a při návštěvě důsledně dodržovali hygienu rukou," uvedl mluvčí skupiny Jiří Kokoška.

Fakultní nemocnice Plzeň, největší zdravotnické zařízení na jihozápadě Čech, dnes odpoledne podle mluvčí Gabriely Levorové odvolala zákaz návštěv v plném rozsahu. Lidé mohou za pacienty znovu od soboty 22. února.

Zákaz návštěv stále platí na všech odděleních Psychiatrické nemocnice v Dobřanech. Podle mluvčího Libora Panoše se v pondělí sejde vedení nemocnice, které už ho zřejmě odvolá.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, chřipka, Plzeňský, Plzeňský kraj, epidemie, návštěva, Plzeň, nemocnice, Krajská hygienická stanice, Státní zdravotní ústav, Fakultní nemocnice Plzeň, Psychiatrická nemocnice v Dobřanech, Mulačova nemocnice s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnost v Plzeňském kraji klesla o devět procent, epidemie už není  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.