Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Každý rok v Česku utone kolem 200 lidí. Nejčastěji bývá příčinou zbytečná neopatrnost a přeceňování sil

Neopatrnost a přeceňování sil v extrémně horkých dnech stojí za mnoha případy utonutí osob z posledních dnů. Každoročně se v Česku utopí až 200 lidí. Poslední takový smutný případ se stal před týdnem na Rokycansku, kde se v rybníku utopila čtyřiasedmdesátiletá seniorka. I když jsou podle policie okolnosti tohoto případu stále v šetření, už teď vše nasvědčuje tomu, že za touto smutnou událostí nejspíš stojí právě zbytečná neopatrnost.

Podobných případů je v posledních dnech více. Ve stejný den jako na Rokycansku utonula žena také na Brněnské přehradě, v nádrži Oprám u Litvínova na Mostecku se utopil zhruba třicetiletý muž. V pátek před týdnem pak utonul osmapadesátiletý muž na štěrkopískových jezerech Poděbrady u Olomouce. U všech těchto obětí byla resuscitace neúspěšná.

„Protože ve zmíněný den dosahovaly teploty až 38 stupňů, záchranáři doporučovali starším a nemocným osobám vůbec nevycházet. Neustále také varujeme, aby se lidé k vodě nevydávali sami, bez jakéhokoli doprovodu. Za tonutím totiž stojí i v případě velmi dobrých plavců v mnoha případech předchozí zdravotní indispozice, např. nevolnost, bolest na hrudi, potíže s dýcháním nebo i obyčejná svalová křeč,“ informoval Vítězslav Sladký z krajské záchranné služby.

Zní až neuvěřitelně, že se u nás utopí ročně kolem dvou set lidí, tedy celá čtvrtina počtu osob, jež celoročně zahynou při dopravních nehodách! „Například v roce 2020 to bylo na území ČR 205 osob, loni o 45 méně. Dalších zhruba 40 lidí se nevrátí každý rok z koupání v cizině. Asi 10-15 procent z obětí jsou děti do 15 let, kdy nejčastěji ve vodě umírají děcka ve věku do pěti let. Česku patří v této oblasti bohužel ve srovnání s evropskými státy v přepočtu na počet obyvatel smutný primát. Například Německo má tento přepočet třikrát, a přímořské země jako Španělsko a Velká Británie dvakrát příznivější než my Češi,“ popisuje smutnou statistiku Vítězslav Sladký.

Záchranář upozorňuje také na skutečnost, že bazénů na zahradách přibývá, a tím stoupá i riziko utonutí malých dětí. „Stačí minuta bez dozoru a batole zmizí pod hladinou, hlavně u nechráněných bazénů zapuštěných do terénu. Rizikové je i koupání v přírodních nádržích, rybnících a na přehradách, kde se obvykle vyskytuje hlavně v podvečer méně lidí a nějakou dobu trvá, než si ostatní všimnou, že některý z jejich blízkých chybí. Přitom čas představuje hlavní faktor úspěšnosti záchrany a návratu do běžného života,“ říká Sladký.

Samostatnou kapitolou je také časté požívání alkoholu, které snižuje rozpoznávací schopnosti a omezuje výkon plavce. Záchranáři odhadují, že více než třetina utonulých požila alkohol, nejčastěji před večerním a nočním koupáním. Sport a alkohol nejdou dohromady!

Další tragické případy z Plzně

Před 14 dny vylovili policisté z řeky Úhlavy v okrajové plzeňské městské části Hradiště tělo pohřešovaného pětadvacetiletého muže z jižního Plzeňsku, které také utonul při koupání. Muž zmizel už v sobotu odpoledne, ale nikdo si toho nevšiml. Policie se ale o jeho zmizení dozvěděla až v neděli po 13. hodině. Okamžitě se zahájilo pátrání po tomto pohřešovaném muži. Jeho tělo se pak našlo v řece v odpoledních hodinách.

Koncem června se v Plzni utopil v řece Radbuze třiatřicetiletý Ukrajinec. Nehoda se stala v plzeňské městské části Doudlevce. Podle policejní mluvčí se muž šel vykoupat do řeky Radbuzy a z dosud nezjištěných příčin se začal topit. Na místě byl se svým otcem, který se ho snažil zachránit. Záchranáři muže po příjezdu začali resuscitovat, přesto se ho nepodařilo zachránit.

Ohodnoť článek

Foto Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje

Štítky utonulá žena, utonula, koupání v rybníku, tragická nehoda, úmrtí, úmrtí při koupání, přeceňování sil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Každý rok v Česku utone kolem 200 lidí. Nejčastěji bývá příčinou zbytečná neopatrnost a přeceňování sil  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.