Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

Po návštěvě koupacího jezírka se u lidí objevila svědivá vyrážka kůže. Podezření je na cerkárie

Svědivá vyrážka kůže se objevila u několika osob, které se krátce předtím koupaly v jezírku v areálu Škodalandu v Plzni. Okamžitě po tomto zjištění bylo jezírko uzavřené. Zároveň se začalo zjišťovat, co tuto vyrážku mohlo způsobit. Podezření je na cerkárie – larvy ptačích motolic, které žijí ve vodě a přenáší se z vodních ptáků a šneků.

„Výskyt cerkárie v jezírku sice zatím prokázaný není, ale vzhled vyrážky tomu odpovídá, během víkendu a v pondělí proběhne další průzkum ve spolupráci s odborníky. Tyto parazity nelze odhalit vodním rozborem, ale zkoumáním plžů, se kterým se již začalo. Rozbor vody, který se prováděl ve středu, byl v pořádku,“ informovala mluvčí centrálního plzeňského obvodu Michaela Adámková.

Cerkáriová dermatitida je dnes poměrně rozšířený problém. Pro člověka se jedná sice o nepříjemnou záležitost, ale není to ohrožení zdraví. „Pupínky sice svědí, ale je to známka, že imunitní systém člověka cerkárie zničil. Pupínky přejdou za jeden až dva týdny bez jakýchkoli následků, jen je třeba je nerozškrabat. Na vině jejich výskytu podle odborníků nikdo není. Každopádně je nezbytné, aby návštěvníci za žádných okolností nekrmili vodní ptáky a nestahovali je ke koupališti. Kachny a labutě jsou totiž nejrizikovějšími přenašeči,“ vysvětlila mluvčí Adámková.

Cerkárie, larvy ptačích motolic žijí ve vodě, při koupání napadají i člověka, zalézají mu do kůže a způsobují svědivou vyrážku. Přenáší se z vodních ptáků pomocí vodních plžů. Cerkárie během pár minut dokáží proniknout skrz kůži, takže je nelze utřít ručníkem nebo opláchnout. Pokud je člověk ve vodě delší dobu, není šance se jich zbavit. Jediná účinná prevence jsou speciální krémy proti medúzám nebo opalovací krém s účinnou látkou, která působí jako antihelmintikum.

„Za komplikace se velice omlouváme, jezírko zůstává zavřené. Pokud se výskyt těchto parazitů prokáže, začneme pracovat na jejich odstranění, které není snadné,“ dodala mluvčí MO Plzeň 3.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MO Plzeň 3

Štítky ceriakie, Škodaland, svědivá vyrážka, uzavření koupacího jezírka, koupací jezírko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Po návštěvě koupacího jezírka se u lidí objevila svědivá vyrážka kůže. Podezření je na cerkárie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.