Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Převzetí a provozování Sušické nemocnice už schválili zastupitelé kraje, čeká se na vyjádření vedení města

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili záměr provozovat Sušickou nemocnici dlouhodobě zmítanou v personálních i finančních problémech. První podmínkou bylo, že město Sušice převede, neboli daruje, bezúplatně na Plzeňský kraj movitý i nemovitý majetek ve vlastnictví města Sušice, ve kterém se provozuje nemocnice. Vše musí ještě schválit zastupitelé města.

Druhou podmínkou je, že v případě ukončení provozování zdravotnického zařízení ve smyslu poskytování zdravotních služeb, bude movitý i nemovitý majetek bezúplatně převeden či darován zpět městu Sušice. „V případě že záměr kraje zastupitelstvo města Sušice schválí, budou následovat další kroky pro jeho uskutečnění. Provede se personální, ekonomický, provozní a výkonnostní audit a také znalecké posudky movitého a nemovitého majetku,“ naznačil další kroky k provedení bezúplatného převodu nemocnice v Sušici hejtman Rudolf Špoták (Piráti). Hejtman zdůraznil, že schválením záměru dávají obě samosprávy na vědomí občanům vůli se touto cestou vydat.

Po schválení záměru kraje sušickými zastupiteli se podle hejtmana Špotáka vytvoří pracovní orgán složený ze zástupců kraje, společnosti Nemocnice PK, kam by nemocnice měla patřit, dále ze zástupců města Sušice a nemocnice Sušice. Po zmíněných auditech by mělo dojít ke stanovení zdravotní péče, kterou by byl Plzeňský kraj připraven v nemocnici poskytovat.

„V tuto chvíli garantovat a definovat rozsah poskytovaných zdravotních služeb skutečně nelze, neboť pouze víme, že tam není žádná akutní péče, je tam pouze péče následná, ambulance a rehabilitace. Žádné jiné podrobnější podklady ani o personálním stavu k dispozici nemáme,“ doplnil náměstek pro oblast zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Lékaře není schopna uvolnit ani nejbližší krajské nemocnice v Klstovech.

„Zásadní proto nyní je, jak o záměru kraje Zastupitelstvo města Sušice rozhodne,“ zopakoval náměstek s tím, že provozování nemocnice Plzeňským krajem po provedení navrhovaného bezúplatného převodu kraj předpokládá nejdříve od 1. 1. 2024. „V případě, že v zastupitelstvu města Sušice záměr kraje na bezúplatný převod neprojde, sedneme si opět k jednacímu stolu a budeme se bavit o tom, co dál,“ uzavřel hejtman Rudolf Špoták.

Máme právní stanoviska k rizikovosti schválení převodu nemocnice pod kraj bez nějaké garance poskytování péče, která by mohla vyvážit to, že bychom převedli majetek v hodnotě 350 až 400 milionů korun," řekl místostarosta města Karel Požárek (Sušická veřejnost), který od března nemocnici dočasně vede. Podle něj je vedení města "trochu zklamané" tím, že byla předložena varianta, která není právně možná. Dodal ale, že vítá nabídnutou možnost dalších jednání, během nichž by se mohl postoj kraje přehodnotit. „Z mého pohledu byl lepší a vyvážený návrh pana zastupitele Vilímce, že by si kraj vzal nemocnici do pronájmu. A nevidím jediný důvod, proč by to nešlo," řekl starosta Petr Mottl (ODS). Dodal, že je pro něj varianta bezúplatného převodu bez záruk rozsahu péče nepřijatelná, právně komplikovaná a riziková.

Nemocnice se zhruba 200 zaměstnanci se dlouhodobě potýká s problémy, zejména kvůli nedostatku lékařů. Lůžková chirurgie tam nefunguje už víc než dva roky a od února je kvůli odchodům dalších lékařů uzavřená také lůžková interna. Z lůžkových kapacit je v provozu jen léčebna dlouhodobě nemocných s 80 obsazenými lůžky, dále je tam nonstop chirurgická ambulance a první pomoc, rehabilitace a laboratoře.Město letos vyčlenilo v rozpočtu na provoz 30 milionů Kč. Podle vedení města je zachování provozu Sušické nemocnice velmi důležité pro dostupnost zdravotní péče na turisticky významném jihu kraje s velkou spádovostí. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sušická nemocnice

Štítky Plzeňský kraj, Sušická nemocnice, Sušice, převzetí nemocnice, provozování nemocnice, odchod lékařů, nedostatek lékařů, dotace kraje, dotace na provoz nemocnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Převzetí a provozování Sušické nemocnice už schválili zastupitelé kraje, čeká se na vyjádření vedení města  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.