Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rodiče přivedli na svět holčičku díky brilantní práci operátora na lince 155, radit jim musel v angličtině

S příchodem na svět rozhodne nelenila malá Aiša, která tím své rodiče velmi zaskočila. Bylo zřejmé, že dojet do porodnice už nestihnou. Nastávající otec, který pochází z Kuvajtu a neumí česky, se obrátil na tísňovou linku 155. Na druhé straně naštěstí seděl zkušený operátor, jenž se plynule domluví hned několika světovými jazyky. S jeho pomocí se tak zřejmě uskutečnil první telefonicky asistovaný porod v cizím jazyce v rámci Plzeňského kraje.

Bylo krátce po půlnoci, když se na linku 155 dovolal anglicky hovořící cizinec s tím, že jeho žena patrně rodí. Službu měl v tu dobu operátor Ondřej K., který pracuje na zdravotnickém operačním středisku už 15 let. Kromě bohatých zkušeností ovládá také několik jazyků. Plynule se domluví anglicky, německy a rusky. V podobných případech mohou záchranáři využít tlumočníka tísňové linky 112, to však nebyl tento případ.

„Téměř 12 minut komunikoval s volajícím v angličtině a stručně a jasně jej instruoval, jak má své ženě pomoct. Bylo jasné, že miminko se dere na svět a narodí se ještě před příjezdem nejbližších výjezdových skupin záchranářů. Simultánní překlad by byl v tomto případě velmi problematický, protože bylo potřeba jednat bez prodlení a zároveň tlumočit řadu odborných termínů, jako plodová voda, pupeční šňůra či zjistit pokročilost těhotenství,“ popisuje nelehkou situaci Vítězslav Sladký z krajské záchranky.

Telefonicky asistovaný porod patří i v našem rodném jazyce k nejstresovějším hovorům. Operátor nejenže musí volajícím poradit stran mechanismu porodu, ale také bezpečně ověřit, zda se novorozenec rozdýchal a není třeba jej resuscitovat.

Shodou okolností vyjížděl k tomuto porodu i ředitel krajské záchranné služby Pavel Hrdlička. Tu noc měl službu jako lékař na nejbližší základně v Kralovicích. „Rodičkou byla sice Češka, ovšem telefonující otec pochází z dalekého Kuvajtu. Zdůrazňuji, že se nejednalo o plánovaný domácí porod, rodiče prostě nestihli odjet do porodnice. Přestože maminka rodila už počtvrté, předcházející porody u ní museli lékaři vyvolávat, a proto nepředpokládala, že se tentokrát vše seběhne tak rychle. Při našem příjezdu už byla malá Aiša na světě, v pořádku a zabalená v osušce. Náš operátor odvedl opravdu skvělou práci,“ pochválil Hrdlička svého kolegu.

Tu noc se nejednalo o jediný překotný porod. „Zhruba o tři hodiny dřív se ve Zbůchu rodičům narodila malá Verunka. I zde porod proběhl fyziologicky a dítě i matka by měli být v pořádku. V obou případech byli novorozenci bezpečně transportováni do porodnice v takzvaném BabyPodu,“ dodal Vítězslav Sladký

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ZZS PK

Štítky překotný porod, telefonicky asistovaný porod, zdravotnický operátor, linka 155

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče přivedli na svět holčičku díky brilantní práci operátora na lince 155, radit jim musel v angličtině  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.