Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Kraj by měl poskytovat Sušické nemocnici na provoz ročně 10 milionů. Městská nemocnice má dlouhodobě potíže

Částkou ve výši 10 milionů korun ročně by měl Plzeňský kraj podporovat provoz Sušické nemocnice vlastněné městem. Memorandum o podpoře nemocnice už schválili radní kraje, ještě ho musí odsouhlasit krajské zastupitelstvo. Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, kvůli dalším odchodům lékařů musí na začátku února uzavřít interní lůžkové oddělení.

„Finanční podpora bude poskytnuta výhradně na akutní lůžkovou péči, JIP, chirurgickou ambulanci v režimu 24/7. Nikoliv na krytí provozní ztráty nemocnice jako celku,“ upřesnil náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti) s tím, že výše dotace bude pro rok 2023 maximálně 10 milionů korun. Město Sušice tedy bude podle Haise odpovídat za volbu správného režimu poskytování finanční podpory. Žádost o dotaci bude město podávat zpravidla do 15. srpna předcházejícího roku, aby měl poskytovatel, tj. Plzeňský kraj, dostatek času ji projednat ve svých orgánech a při přípravě rozpočtu na další rok. Memorandum bude po jeho odsouhlasení uzavřeno na dobu neurčitou.

Sušice mohla peníze na provoz nemocnice získat od kraje už loni. Memorandum kraj poslal na radnici v polovině března, tamní zastupitelé ho ale schválili až v polovině prosince. Nemocnice se dlouhodobě potýká s problémy, zejména kvůli nedostatku lékařů. Lůžková chirurgie tam nefunguje už víc než dva roky a od února bude kvůli odchodům dalších lékařů zavřené také lůžkové interní oddělení. Jedenáctitisícové město počítá s tím, že ho bude letos provoz nemocnice stát až 30 milionů korun. Za necelé čtyři roky město zaplatí za ztrátu nemocnice zhruba 150 milionů korun, řekl na lednovém jednání zastupitelstva starosta Petr Mottl (ODS). Sušická radnice bude zároveň dál nemocnici finančně podporovat ze svého rozpočtu.

Zatím není jasné, jaká bude budoucnost nemocnice. Vedení města by chtělo, aby ji převzal a provozoval kraj. Hejtmanství je připraveno nemocnici převzít a zahrnout ji do své sítě nemocnic, nemůže ale garantovat zachování plnohodnotné akutní péče. Chce také, aby mu město nemocnici převedlo do majetku. Místostarosta Karel Požárek (Sušická veřejnost) ale na posledním jednání zastupitelstva přednesl návrh dopisu pro vedení kraje, v němž město požadovalo zachování plného rozsahu péče a navíc chtělo, aby si kraj nemocnici od města pronajímal. Sušice by pak peníze z pronájmu investovala do oprav a rozvoje areálu. Opoziční zastupitelé by byli radši, kdyby nemocnici dál vlastnilo a provozovalo město s příspěvkem kraje.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Sušická nemocnice

Štítky Plzeňský kraj, Sušická nemocnice, uzavře interní lůžka, lékař, Sušice, interna, odchod lékařů, nedostatek lékařů, dotace kraje, dotace na provoz nemocnice, deset milionů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj by měl poskytovat Sušické nemocnici na provoz ročně 10 milionů. Městská nemocnice má dlouhodobě potíže  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.