Počasí dnes13 °C, zítra14 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Šedesátce vozů hromadné dopravy narostly kníry, akce má upozornit na riziko rakoviny prostaty

I letos budeme během listopadu v ulicích města potkávat kníraté vozy MHD. V západočeské metropoli s touto ozdobou vyjede hned 60 vozidel. Knír je symbolem kampaně upozorňující na nebezpečí rakoviny prostaty. Jde o nejčastější typ nádorového onemocnění u mužů. Po celý měsíc taktéž nabízí Fakultní nemocnice Plzeň zdarma vyšetření z pouhé kapky krve. Preventivní akce je určena mužům od 50 let.

Osvětová akce Movember, kterou v tuzemsku zaštiťuje organizace Muži proti rakovině, si klade prostý, leč velmi důležitý cíl, a to rozšířit povědomí o riziku onemocnění prostaty a vzbudit u veřejnosti zájem o prevenci. Do kampaně se zapojují také dopravní podniky, které oknírují své tramvaje, autobusy a trolejbusy.

„V Plzni vyjede celkem 60 kníratých vozů. Konkrétně 20 tramvají, 20 trolejbusů a 20 autobusů. Stejně jako v předchozích letech, tak i v letošním roce uspořádáme finanční sbírku mezi našimi zaměstnanci a celý výtěžek bude předán Nadačnímu fondu Muži proti rakovině,“ upřesnil mluvčí dopravních podniků René Vávro.

Riziko lze odhalit z pouhé kapky krve

Již po deváté se do osvětové akce zapojuje také Fakultní nemocnice Plzeň. Mužům nabízí až do konce listopadu možnost nechat si udělat zdarma krevní test čili Index zdravé prostaty.

Karcinom prostaty je onemocnění s celosvětově rostoucím počtem nově zachycených případů. Je nejčastějším nádorovým onemocněním mužů a po karcinomu plic druhou nejčastější příčinou úmrtí z onkologických důvodů.

Za posledních dvacet let se u nás výskyt karcinomu prostaty téměř ztrojnásobil, přitom úmrtí je ale více než třikrát nižší. Takto výrazný rozdíl je dán možností vyšetření prostatického specifického antigenu (PSA) v rámci preventivních prohlídek.

„Na Oddělení imunochemické diagnostiky ve FN Plzeň jsme před 10 lety zavedli stanovení takzvaného indexu zdravé prostaty, které daleko lépe umožňuje diagnózu karcinomu prostaty než pouhé vyšetření PSA. Vzhledem ke zvýšené spolehlivosti tohoto indexu dochází v praxi jak ke zlepšení včasného záchytu karcinomu, tak i ke snížení nutnosti provedení biopsie prostaty, a to až o 25 procent,“ vysvětluje primář Oddělení imunochemické diagnostiky Ondřej Topolčan.

Zájemci o Index zdravé prostory jen vyplní nutné formuláře a poté se podrobí odběru krve. Na vyšetření, které lékaři doporučují mužům nad 50 let, není potřeba se předem objednávat. Lékaři ale doporučují, aby zájemci 48 hodin před odběrem neměli pohlavní styk, nejezdili na kole a 12 hodin před odběrem nejedli tučná jídla. Zájemci se mohou dostavit do Očkovacího centra v areálu bývalé vojenské nemocnice na Borech v pavilonu 61. Odběry se provádí každý pracovní den od 7:30 do 11:30. Výsledky vyšetření s případným doporučením následné péče dostanou lidé e-mailem nebo poštou. Více informací najdete ZDE.

Ohodnoť článek

Foto PMDP

Štítky Movember, osvětová akce, rakovina prostaty, rakovina, Fakultní nemocnice Plzeň, prostata, Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šedesátce vozů hromadné dopravy narostly kníry, akce má upozornit na riziko rakoviny prostaty  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.