Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Koronavirus v Plzeňském kraji opět nabírá na síle, testy za týden odhalily 937 nakažených

V Plzeňském kraji pokračuje třetím týden růst počtu zjištěných koronavirových nákaz. Za uplynulý týden jich laboratoře v kraji potvrdily 937, což bylo o 12 procent více než v předchozím týdnu, kdy jich bylo potvrzeno 835, týden před tím 668. Poslední prázdninový týden bylo v kraji zjištěno 557 nových případů. Po srpnovém úbytku nových nákaz jejich počet od začátku září opět roste. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví.

Hygienici aktuálně uvádějí 3 157 nakažených koronavirem, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (1068), následuje jižní Plzeňsko (508), Klatovsko (403), severní Plzeňsko (403), Rokycansko (324), Domažlicko (286) a Tachovsko (165).

Na 100 000 obyvatel připadá za posledních sedm dní v Plzeňském kraji 159 nakažených, což je po Královéhradeckém a Pardubickém kraji třetí nejvyšší číslo mezi všemi kraji. V celé ČR je dnes incidenční číslo na hodnotě 148, minulý týden v pátek byla incidence 135.

V uplynulém týdnu zaznamenaly laboratoře v kraji nejvíc nových nákaz v pondělí, a to 220, což byl nejvyšší denní počet od 12. dubna. Nejvíce nakažených lidí testy za poslední týden potvrdily v okrese Plzeň - město, celkem 359. Na 100 000 obyvatel to je 184 nakažených. Nejvyšší incidenční číslo nejen v kraji, ale v celé ČR, je na Rokycansku, kde v uplynulých sedmi dnech přibylo 257 nakažených na 100 000 obyvatel. Představuje to 127 zjištěných nákaz. Nejméně nakažených, 50, bylo za poslední týden na Tachovsku, kde je aktuálně po sousedním Chebsku druhé nejnižší incidenční číslo mezi všemi okresy ČR, je na hodnotě 92.

Od začátku pandemie se v Plzeňském kraji, v němž žije 580 000 obyvatel, prokázalo 228 001 případů nákazy koronavirem a zemřelo 2492 nakažených lidí. Za poslední týden zemřeli tři lidé s koronavirem, za celé září deset.

Očkovací místa již používají novou variantu vakcíny proti Omikronu, určena je pouze pro posilující dávky

Po Fakultní nemocnici Plzeň nabízí modifikovanou vakcínu proti koronaviru také nemocnice Plzeňského kraje. Nová látka je účinná i proti převažující variantě Omikron. Určena je pro zájemce o 3. a 4. dávku očkování. Na řadě míst se lidé ani nemusí...

 

V plzeňské fakultní nemocnici dnes zdravotníci pečují o 33 pacientů s nemocí covid-19, z toho jsou tři na jednotce intenzivní péče, řekla mluvčí nemocnice Gabriela Levorová. „Toto číslo se v posledních týdnech výrazně nemění, před týdnem bylo ve fakultní nemocnici 33 pacientů s covidem, před 14 dny 39 a před třemi týdny 34 nemocných. Mírně klesl počet pacientů s covidem, kteří jsou hospitalizováni na jednotce intenzivní péče. Dnes jsou to pouze tři osoby, v minulých dnech se číslo průměrně pohybovalo kolem šesti až osmi pacientů," doplnila Levorová.

Očkovací místa zvládají zájem lidí o očkování čtvrtou, tedy druhou posilující dávkou vakcíny proti koronaviru. V Plzeňském kraji ji dosud dostalo 14 061 lidí, z toho 2291 za posledních sedm dní. Bezmála 80 procent lidí naočkovaných v uplynulém týdnu čtvrtou dávkou bylo ve věku nad 60 let. Za uplynulých sedm dní lékaři v kraji aplikovali vakcínu 2566 lidem, z toho se nechalo 15 lidí očkovat poprvé. Nejvíc čtvrtých dávek naočkovali dosud zdravotníci EUC kliniky - naočkovali s ní 1440 lidí, druhá fakultní nemocnice aplikovala čtvrtou dávku 1265 lidem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky koronavirus, COVID-19, očkováni proti covidu, statistika, počty nákaz, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, pacient, Česko, Plzeň, okres Rokycany, okres Tachov, okres Klatovy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Plzeňském kraji opět nabírá na síle, testy za týden odhalily 937 nakažených  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.