Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Školáci vyrobili chytré domečky pro panenky, dokážou sami otevřít dveře nebo zhasnout

Jak by vypadal moderní domeček pro panenky? Podle dětí by v něm neměla chybět televize, krb nebo garážová vrata, která se sama otevřou. Jedinečné domečky vznikly v rámci konceptu podpory technického vzdělávání a podnikání v západočeské metropoli a k vinění byly na festivalu Inovujeme Plzeň. Po skončení akce se přesunou do vybraných mateřských škol.

V rámci takzvaného ekosystému PINE se potkává řada zajímavých projektů a některé z nich propojují i několik generací. Jedním z takových je vývoj chytrých domečků pro panenky, kde spolupracovaly děti z mateřských škol, středoškoláci i podnikatelé, kteří zajistili potřebný materiál na výrobu. 

Podle Luďka Šantory ze Správy informačních technologií města Plzně trvala realizace projektu několik měsíců, přičemž začala u dětí v mateřských školách. „Ti nejmenší nám podle svojí fantazie nakreslili, jak by domky pro panenky měly vypadat. Podle jejich návrhů pak studenti ze Střední průmyslové školy a Vyšší odborné školy Volyně zhotovili konstrukce dřevěných domků, kde nechyběly třeba ani garáže nebo výtahy. Tyto výrobky pak putovaly na Střední odborné učiliště elektrotechnické v Plzni, kde je tamní studenti osadili chytrými prvky,“ přiblížil.

Přestavba TechTower za 720 milionů korun jde do finále, od února 2023 bude rájem pro inovativní firmy

Z 80 procent je už dokončen projekt přeměny bývalého areálu plzeňského pivovaru Světovar na technologický park TechTower za 720 milionů korun. Jde aktuálně o největší investiční akci města Plzně. První objekt bude dokončen už v červnu. V...

Chytré domky umí například otevřít automaticky dveře garáže při příjezdu auta, když si panenka sedne na pohovku, zapálí se oheň v krbu, pokud dítě uloží panenku ke spánku, dům sám zhasne osvětlení. Domečky mohli zájemci z řad veřejnosti zhlédnout v rámci festivalu Inovujeme Plzeň 2022, který se odehrál na začátku června v areálu SIT Port a představil návštěvníkům technologické vychytávky budoucnosti. V nejbližší době poputují tyto moderní hračky předány do vybraných mateřských škol. „Už se moc těšíme na ohlasy dětí, to bude největší recenze toho, jak moc se nám projekt vydařil,“ doplila projektová manažerka úseku SIT Port Správy informačních technologií města Plzně Anna Čudáková.

„Důležitou součástí ekosystému PINE je právě ono propojení generací, prolnutí jejich myšlenek, zkušeností a vytváření něčeho, co prohloubí vztah k technice, inovacím, vědě, vývoji a výzkumu. Když dítě dostane možnost nakreslit si vysněný domek, a nakonec jej opravdu vidí před sebou, přináší to spoustu radosti a chuti objevovat. Pro konstruktéry z řad studentů zase ztělesňuje výzvu a určitě dává i dobrý pocit ze smysluplné práce,“ dodala radní města Plzně pro oblast školství Lucie Kantorová (ANO).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Martin Pecuch

Štítky Inovujeme Plzeň, chytré domečky pro panenky, moderní technologie, ekosystém PINE, panenka, Plzeň, mateřská škola, projekt, Volyně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci vyrobili chytré domečky pro panenky, dokážou sami otevřít dveře nebo zhasnout  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.