Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Plzeňský kraj postavil halu pro praktickou výuku stavebních oborů

Plzeňské stavební učiliště otevřelo novou halu pro odborný výcvik učňů. Ve stavbě za 45 milionů korun se budou v několika dílnách učit praktickým dovednostem budoucí truhláři, instalatéři, malíři či lakýrníci. Kraj, který je zřizovatelem školy, zaplatil asi pět milionů korun, zbytek nákladů pokryla dotace EU z Integrovaného regionálního programu, řek hejtman Josef Bernard (ČSSD). Moderní hala nahradí dosud užívaná nevyhovující pracoviště.

„Náš kraj dlouhodobě podporuje technické s řemeslné obory. Investujeme stovky milionů korun do modernizace škol a učilišť, podporujeme Techmanii a řadu každoročních motivačních akcí. A vyplácí se to. Pomalu a jistě navyšujeme počty strojařů. Rezervy máme ve stavebnictví a tato investice určitě atraktivitu těchto oborů zvýší," uvedl.


Dosud museli žáci učiliště docházet na praxi na čtyři různá místa po Plzni a prostor pro odborný výcvik byl dlouhodobě nedostatečný. Vedení učiliště se snažilo situaci zlepšit téměř deset let. Po složitém řešení majetkoprávních vztahů a hledání vhodného pozemku, vzniklo několik technických a ekonomických studií, než mohla škola požádat o evropskou dotaci. Stavět se začalo loni v lednu.

V moderní hale je ruční truhlářská dílna s kapacitou pro 48 žáků, strojní truhlářská dílna a instalatérská dílna s kapacitou 45 žáků a pracoviště malířů a lakýrníků pro 12 žáků. Propojení dílen v areálu umožňuje spolupráci odborného výcviku s teoretickým vyučováním, nabízí také možnost spolupráce se základními školami a s firmami. Žáci už nebudou muset dojíždět do odlehlých míst po městě, už se nebude muset složitě rozvážet do jednotlivých pracovišť materiál.

Autoři | Foto Město Plzeň

Štítky ČR, školy, správa, střední, Plzeň, Plzeňský kraj, dílna, Evropská unie, Josef Bernard, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňský kraj postavil halu pro praktickou výuku stavebních oborů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.