Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Techmanie se potýká s nedostatkem financí a omezila provoz, pomocnou ruku chce nabídnout Plzeňský kraj

Do existenčních problémů se dostalo plzeňské science center Techmania, které od září funguje jen v omezeném provozu. Otevřeno má z důvodu úsporných opatření pro své návštěvníky jen od čtvrtka do neděle. Stalo se tak zejména kvůli dlouhodobému stavu podfinancování a dopadům covid pandemie. Teď podává doslova za pět minut 12 pomocnou ruku Plzeňský kraj, který se rozhodl Techmanii podpořit nad rámec obvyklé dotace. Naopak město Plzeň už dříve svůj příspěvek pro Techmanii snížilo.  

Rada kraje se jednohlasně shodla na důležitosti Techmania Science Centra Plzeň jako zásadního partnera v oblasti vzdělávání, který má zásah na všechny školy v Plzeňském kraji. Proto bude i nadále toto plzeňské centrum podporovat. V letošním roce byla podpora 14 milionů korun. V následujícím roce se bude podpora kraje projednávat při jednání o rozpočtu. „Chceme vyslat jasnou zprávu, že Techmanii podpoříme i v dalším období. Konkrétní výši podpory ale stanovíme až v rámci jednání k rozpočtu Plzeňského kraje,“ říká hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS). Předpokládá se, že příspěvek by mohl být stejný jako letos.

Do budoucna se vedení kraj nebrání ani tomu, aby se Techmania začlenila mezi jeho organizace, zatím se ale vedou jednání i se zakladateli - Západočeskou univerzitou (ZČU) a společností Škoda. Historicky jsou společnost ŠKODA a ZČU spojovány s Techmania Science Center. Bez nich a podpory tehdejší politické reprezentace by jedinečná instituce popularizující vědu v Plzni nebyla. Region by tak neměl centrum pro zábavu a poučení, které ročně běžně navštíví cca 200 tis. osob. Nyní zakladatelé ŠKODA a ZČU stojí před novou výzvou, najít shodu nad dlouhodobým a udržitelným financováním Techmanie.

„ZČU jako veřejná vysoká škola nemůže Techmanii podporovat napřímo, usilovně ale jednáme společně s druhým zakladatelem Škoda Investment o strategických partnerstvích, která by zajistila stabilní financování Techmanie s dlouhodobým výhledem," řekla mluvčí univerzity Šárka Stará. Další rozvoj Techmanie by podle ní mohlo zajistit případné partnerství ZČU, Škody Investment a Plzeňského kraje. 

Na provoz chybí desítky milionů

Nedohoda zakladatelů a části veřejné správy nad financováním Techmanie trvá více než dva roky. Část regionálních politiků zastává názor, že o financování Techmanie by se měli starat zakladatelé, zejména pak silná škodovácká společnost, nikoliv pak veřejná správa. Zakladatelé se zase domnívají, že si již svoje odpracovali a 10 let tento model fungoval. „Bohužel nedohoda nad financováním vede k omezování provozu a covid tomu také nepřispěl,“ říká Vlastimil Volák, ředitel Techmanie.

Podobně se na to dívá republiková úroveň. Ministerstvo školství zastává názor, že poskytlo prvotní investici 650 milionů korun a nyní to je již na regionu, aby zajistil provoz. Dobrým příkladem je pro ně Jihomoravský kraj, kde science center je spravován krajem a Hvězdárna a Planetárium městem. Určitým řešením by mohl být také příklad z Olomouce, kde science center je součástí univerzity.

„Pro svoji činnost sedm dní v týdnu potřebuje Techmania ke svému příjmu získat ještě cca 25 milionů korun na provoz a přibližně 5- 10 milionů na investice.  Pokud je nebude mít, bude mít asi jen dvě možnosti, buď prodloužit stávající agonii anebo skončit. Pak by Techmanii ze zákona získalo pravděpodobně město“, dodává Vlastimil Volák.

Na základě 10 leté smlouvy se do roku 2019 o spolufinancování Techmanie dělilo rovným dílem město a kraj. Poté nedošlo k dohodě a příspěvek ze strany města se snížil z 10 milionů na tři miliony ročně pro další čtyři roky. Smlouva s krajem končí letos.

I když je teď Tachmanie otevřená jen od čtvrtka do neděle, pro školní a velké skupiny je provoz zajištěn po předchozím objednání také v pondělí až středu.

Ohodnoť článek

Foto Techmania Science Center, o.p.s.

Štítky Techmania, financování, provoz, science center Techmania, finance, Plzeňský kraj, science center, Západočeská univerzita v Plzni, Plzeň, Škoda, Ilona Mauritzová, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Techmanie se potýká s nedostatkem financí a omezila provoz, pomocnou ruku chce nabídnout Plzeňský kraj  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.