Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Sedm studentů plzeňské školy sestavilo z dodaných dílů novou Tatru, vůz bude zajišťovat zimní údržbu silnic

Nový nákladní vůz Tatra sestavený z dílů dodaných automobilkou sedmi žáky Střední průmyslové školy dopravní v Plzni (SPŠD) převzala Správa a údržba silnic Plzeňského kraje. Jde o součást projektu firmy Tatra do škol, kterým slavná automobilka podporuje technického vzdělávání studentů. Vůz prošpikovaný nejmodernější technikou bude od listopadu zařazený do zimní údržby na Rokycansku.

Šest velkých beden s menšími díly a kabinu nakoupil krajský odbor školství jako školní pomůcku. Plzeňský kraj projekt sestavování nákladního vozidla Tatra Phoenix financoval částkou 2,4 mil. Kč. Správa údržba silnic Plzeňského kraje pak dofinancovala osazení technickým vybavením ve výši 1,3 milionu korun. Zkompletované vozidlo, které je osazené radlicí a nástavbou sypače, bude k vidění v běžném provozu na Plzeňsku, během zimního období. Cena smontovaného vozu z továrny by byla o zhruba 250 tisíc Kč vyšší.

„Jde o nejnovější typ vozu Tatra Phoenix s podvozkem 4x4. SÚS už před zhruba 15 lety nakoupila asi 30 tater modelu Terno, které využívá hlavně na Klatovsku a Domažlicku, kde už ale dosluhují. A teď v soutěžích nakupujeme převážně podvozky Mercedes," řekl provozní ředitel krajské SÚS Radek Šíma.

Plzeňský kraj projekt sestavování nákladního vozidla Tatra Phoenix financoval částkou 2,4 mil. Kč. Správa údržba silnic Plzeňského kraje pak dofinancovala osazení technickým vybavením ve výši 1,3 mil. Kč. Zkompletované vozidlo, které je osazené radlicí a nástavbou sypače, bude k vidění v běžném provozu na Plzeňsku, během zimního období.

Na montáži se podílelo sedm vybraných studentů školy. „Nebylo to jednoduché, napřed jsme museli projít kompletním vyškolením, jak to auto sestavit. Prošli jsme si celý tatrovácký závod, kde nám ukázali svařovnu, kde se staví podvozky, pokračovali jsme přes motorárnu, následovala ukázka stavby vlastních převodovek i použití automomatických převodovek,“ vzpomíná na montáž jeden ze studentů Kryštof Jan Landa.

Sesadit samotný podvozek bylo podle mladých mechaniků relativně jednoduché. „Po smontování celého podvozku už chybělo jen nasadit kabinu. Nejtěžší bylo vsazení motoru, který už byl spárovaný s převodovkou. Bylo nebezpečí, že poškodíme další součástky, které už tam byly instalované pro brzdy a ovládání náprav. Časově to ve výsledku nebylo až tak extrémní, byli jsme na dílně pod dohledem expertů z Tatry třikrát po celý den. Tatra se pak převezla zpátky do Kopřivnice, kde se provedla homologace a diagnostika. Na testovacím polygonu jsme přesně s tímto vozem také svezli. Potom jsme byli i ve firmě, kde se dělala celá ta nástavba na tu Tatru,“ popsal celou akci Kryštof Jan Landa.  

„Zájem o obory autotronik, automechanik a nově i autoelektrikář roste, je teď opravdu velký. Hlavně o autotroniky, což je kombinovaný obor. Ve třetím ročníku udělají automechanické zkoušky a pak mají ještě maturitní vysvědčení," řekl zástupce ředitele SPŠD Jaroslav Kašpar. Uplatní se hlavně v servisech a autosalonech, které na ně na škole doslova "stojí fronty". Ředitelka školy s 1100 žáky Irena Nováková doufá, že podle demografické křivky zájem poroste až do roku 2026. Očekávají, že škola bude mít od září 2022 po 15 "hubenější" letech po dvou třídách autotroniků, automechaniků a autoelektrikářů. „Asi 80 procent absolventů zůstává u oboru," řekla.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Tatra do škol, Tatra, studenti, Střední průmyslová škola dopravní v Plzni, Plzeňský, Tatra Trucks, silnice, Plzeňský kraj, projekt, údržba, Plzeň, okres Rokycany, Tatra 158 Phoenix, Jan Landa, Mercedes-Benz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sedm studentů plzeňské školy sestavilo z dodaných dílů novou Tatru, vůz bude zajišťovat zimní údržbu silnic  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.