Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nástup do školy není levná záležitost, sociálně slabším rodinám pomáhá město i neziskovky

Začátek školního roku je pro rodiče prvňáčků velká událost. Bohužel jsou mezi námi rodiny, které si nové pomůcky nemohou dovolit. Vybavení pro jednoho školáka vyjde kolem dvou tisíc korun, což je pro mnoho lidí příliš velký zásah do rodinného rozpočtu a musí se spoléhat na pomoc druhých. Město Plzeň nyní vyčlenilo 270 tisíc korun na nákup batohů, penálů nebo sešitů právě pro sociálně slabší rodiny.

Projekt Přímá podpora sociálně potřebných rodin s dětmižáků základních škol poprvé připravil magistrátní odbor sociálních služeb v roce 2012. Plzeň byla prvním městem v České republice, které přišlo s projektem přímé pomoci v takovém rozsahu.

„Vybavujeme především prvňáčky z rodin, které potřebují pomoci. Může jít například o děti samoživitelů či o školáky z rodin s více dětmi. Mnozí rodiče se ocitli v těžké situaci proto, že v době dlouhé koronavirové krize přišli o možnost výdělku a nyní mohou mít problémy sehnat dostatek financí na nákup školních potřeb. Nechceme, aby si brali půjčky, které by pak mohli mít problém splácet. Vždyť na školní výbavu prvňáčka je dnes potřeba průměrně tři tisíce korun,“ vysvětlila náměstkyně primátora města Plzně Eliška Bartáková.

Město Plzeň takto pomáhá potřebným už desátým rokem. Nákup pomůcek zajišťují po konzultaci s metskými obvody a neziskovými organizacemi, které se poté postarají o distribuci do rodin. K dětem se tak dostanou školní brašny, penály, sáčky na přezůvky a podobně.

Nedostatek financí přivádí do stresu nejen rodiče, ale i samotné děti. Ve škole musí neustále řešit, že jim něco chybí nebo si pomůcky půjčují od spolužáků. Nástup dítěte do první třídy stojí odhadem minimálně 2000 korun, a to bez běžných měsíčních výdajů za obědy a nákladů na svačiny, školní výlety a další poplatky škole. Rodina se třemi dětmi pak každý srpen a září musí najít v rodinném rozpočtu mnoho tisíc navíc,“ uvádí nezisková organizace Ponton na svých stránkách. Právě oni ve spolupráci s dalšími organizacemi se do projektu podpory potřebných zapojili.

Kromě občanského sdružení Ponton pomáhá městu také Diakonie ČCE – středisko Západní Čechy, Městská Charita Plzeň – Domov sv. Zdislavy, MáTa pro rodinu, z. s., Salesiánské středisko mládeže – dům dětí a mládeže Plzeň, Společnost Tady a Teď, o. p. s., a organizace Naděje.

„Každoročně se pomoci dočká okolo 200 dětí zhruba ze 150 plzeňských rodin. Spolupracujeme se sociálními pracovníky čtyř největších plzeňských obvodů a s neziskovými organizacemi. Jsou pro nás zárukou, že se školní výbava dostane skutečně k těm, kteří ji potřebují,“ připomněla vedoucí Odboru sociálních služeb Magistrátu města Plzně Alena Hynková.

„Vybavujeme primárně žáčky nastupující do prvních tříd, ale o pomoc mohou žádat i rodiče žáků tříd vyšších na základě odpovídajícího zdůvodnění. Pomáháme tak třeba i školákům, kteří se do našeho města přistěhovali nebo nastupují na druhý stupeň a potřebují doplnit výbavu například o geometrické sady či kružítka, kalkulačky a podobně,“ doplnila Hynková.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com/StockSnap

Štítky škola, školní pomůcky, vzdělání, podpora, finance, rodina, Plzeň, projekt, nezisková organizace, Alena Hynková, Česko, koronavirová krize, Diakonie Českobratrské církve evangelické, Salesiánské středisko mládeže, Městská Charita Plzeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nástup do školy není levná záležitost, sociálně slabším rodinám pomáhá město i neziskovky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.