Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lékařská fakulta v Plzni startuje přijímačky, kvůli covidu se zredukoval počet otázek na polovinu

Několikanásobně více uchazečů než je možné přijmout se hlásí ke studiu na Lékařské fakultě v Plzni Univerzity Karlovy. Zítra se uskuteční přijímací zkoušky pro zájemce v českém jazyce. Celkem 133 studentů už fakulta přijala na základě vynikajícího prospěchu bez přijímacích zkoušek. Ty zbývající čekají písemné přijímací testy z fyziky, chemie a biologie.

Přihlášku si podalo více než 1800 zájemců na obor Všeobecné lékařství a přes 850 uchazečů na Zubní lékařství. Prominutí přijímacích zkoušek uchazečům o studijní program Všeobecné lékařství, kteří splnili podmínky, bylo letošní novinkou, v minulých letech byly přijímačky pro všechny povinné. Za změnou stojí především pandemie nemoci covid-19.

„Přijetím vynikajících studentů bez přijímacích zkoušek se mírně snížil počet uchazečů, pro které bylo nutno zajistit dostatek volných poslucháren, praktikáren a studoven. To nám poněkud ulehčilo organizaci zkoušek, stále totiž trvají protiepidemická opatření a počet přítomných v jedné místnosti je omezen,“ říká vedoucí studijního oddělení plzeňské lékařské fakulty Martina Buriánková. I bez již přijatých studentů zaplní uchazeči všechny vhodné místnosti v několika budovách plzeňské lékařské fakulty. Navíc budou rozděleni do tří směn, aby se přijímací zkoušky stačily odehrát v průběhu jednoho dne.

„První uchazeči začínají psát testy ráno v osm hodin, poslední ve dvě hodiny odpoledne. Stejně jako v loňském roce byl také zredukovaný celkový počet otázek, aby se do denního harmonogramu všechny tři skupiny vešly,“ doplňuje Martina Buriánková. Oproti 50 otázkám z každého předmětu, tedy z fyziky, chemie a biologie, což bylo obvyklé do roku 2019, budou uchazeči letos odpovídat pouze na 25 otázek. Celkem tedy 75, v celkovém časovém limitu 135 minut. Spolu s pedagogy a pracovníky fakulty budou s organizací přijímacích zkoušek pomáhat také současní studenti medicíny.

V minulých letech obvykle v příjímacím řízení uspělo kolem pěti set zájemců a ke studiu v českém jazyce se jich pak zapsalo na 350. Na plzeňské lékařské fakultě probíhá také studium oborů General Medicine a Dentistry v anglickém jazyce a zájemci rovněž musí skládat přijímací zkoušky. Letos se jejich první kolo uskutečnilo už 3. června, další jsou plánována například v Římě, Norimberku, Aténách, Lisabonu a Göteborgu, ve spolupráci se specializovanými agenturami v zahraničí. Ke studiu v angličtině přijme fakulta stejně jako vloni 90 studentů.

Ohodnoť článek

Štítky lékařská fakulta, přijímací zkoušky, studium, studenti, Plzeň, Lékařská fakulta Univerzity Karlovy v Plzni, Řím, Athény, Lisabon, Göteborg, Norimberk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lékařská fakulta v Plzni startuje přijímačky, kvůli covidu se zredukoval počet otázek na polovinu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.