Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Stavba TechTower na Světovaru je v polovině, uvnitř bude i deset metrů hluboký bazén

Ve své polovině je výstavba areálu TechTower na Světovaru, jehož dominantou bude 32 metrů vysoká věž. Bývalý pivovar bude po kompletní přestavbě sloužit jako vědeckotechnický park pro startupy a inovativní firmy. Město Plzeň přestavbu zahájilo loni. TechTower by měl být dokončen na podzim příštího roku. Celkové náklady jsou v současné chvíli vyčísleny na 573 milionů korun. Oproti původnímu projektu se už stavba nečekaně prodražila o 75 milionů korun. 

„Předmětem rozsáhlé přestavby jsou dva objekty, Ležácké sklepy s dvaatřicetimetrovou vodárenskou věží a bývalá správní vila. V tuto chvíli už jsou v objektu Ležáckých sklepů provedeny vnitřní hrubé a bourací práce. V objektu vily je kompletně dokončena střecha. Byla již také položena část venkovních inženýrských sítí jako jsou vodovod, horkovod, kanalizační stoky a elektropřípojky,“ uvedl technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS).

Areál bývalého Světovaru byl postaven na konci první světové války jako konkurence Prazdroji. Tehdy šlo o nejmodernější pivovar v Rakousku-Uhersku. Ležácké sklepy byly vybudovány z kvalitního železobetonového skeletu s klenbovými skořepinami a cihlovými vyzdívkami. „Celý objekt Ležáckých sklepů se vlastně skládá ze dvou částí a my jsme využili toho, co nám už nabízel. V jeho nižší části je nádherná původní hala. Stačilo jen navrhnout velkorysý venkovní nástup a vytvořit nádvoří,“ popsala Tereza Vojtěšková architektonické řešení hlavního objektu.

Naopak ve vyšší části objektu je základní původní dělení dané skeletem, a tak se tam přímo nabízelo rozdělení na kanceláře. „Dokonce nám konstrukce domu dovolila vložit i celé patro navíc. Důležité pak bylo obě tyto části co nejpříměji a nejjednodušeji výškově propojit,“ vysvětlila Vojtěšková.  V přízemí druhé menší budovy – správní vily – bude mateřská škola se zahradou. Sloužit bude především dětem, jejichž rodiče budou v TechToweru pracovat.

Uvnitř objektu bude i deset metrů hluboký bazén

V prvním patře vily vzniknou kanceláře Správy informačních technologií města Plzně, podcastové studio a kanceláře pro startupy i na pronájem. V o objektu je zabudovaný i bazén. „Takové zadání jsem řešila poprvé. Současně jsme museli vyřešit i prosvětlení celého objektu. Tím, že je objekt chytře postavený jako skelet, nám však umožnil probourání velkých oken i vložení bazénu, který je hluboký deset metrů,“ řekla Vojtěšková. Bazén však nebude sloužit k plavání, ale k testování podvodních robotů v rámci projektu Správy informačních technologií (SIT) města Plzně.

„Prostory pak budou sloužit nejen k testování, ale i k výcviku práce s roboty v rámci složek integrovaného záchranného sytému,“ popsal plány ředitel SIT Luděk Šantora. Ten věří, že díky TechToweru vznikne komunita mladých lidí, z nichž se budou generovat špičkoví odborníci pro regionální firmy nebo zakladatelé startupových firem, které budou přinášet unikátní řešení, investiční i pracovní příležitosti.

S výchovou mladých talentů má SIT dlouhodobou zkušenost. Zřizuje mimo jiné Centrum robotiky, jež je zaměřené na technické mimoškolní vzdělávání dětí, organizuje pro ně kroužky či příměstské tábory. I na činnost Centra robotiky chtějí v TechToweru navázat. „Rozvoj talentů a Inspirace k podnikání jsou dvě hlavní hesla, jimiž se řídí proces, kterým se prostřednictvím Centra robotiky snažíme přivést co nejvíce dětí k technickému vzdělání. Že nejde o prázdná slova dokazuje například to Centrem robotiky ročně projde čtyři sta dětí. A tito mladí talenti pak mohou pokračovat třeba právě v TechToweru,“ uvedl Luděk Šantora. 

Ohodnoť článek

Foto vizualizace techtower.cz

Štítky TechTower, pivovar Světovar, rekonstrukce, startup, firmy, navýšení rozpočtu, jednání zastupitelstva, bazén, Plzeň, sklep, první světová válka, Pavel Šindelář, ODS, Plzeňský Prazdroj, a. s., Rakousko-Uhersko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba TechTower na Světovaru je v polovině, uvnitř bude i deset metrů hluboký bazén  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.