Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Spálené Poříčí má byty pro seniory za 15 milionů, udrží je ve městě

Spálené Poříčí na Plzeňsku vybudovalo osm sociálních bytů pro seniory za 15 milionů korun. Rekonstruovalo bývalý měšťanský dům, největší na náměstí, kde žila dcera učitele Antonína Dvořáka. Třetinu pokryla dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Pomohou udržet seniory ve městě, kteří už nezvládají starat se o své rodinné domky. Jejich domy se mohou uvolnit pro mladé. Novinářům to řekl místostarosta Pavel Čížek (STAN).

"Před pěti lety jsme koupili za více než jeden milion korun starý dům na náměstí, který jsme kompletně zrekonstruovali. Dnes je tam osm luxusních bytů, spíše pro manželské páry," uvedl. Město už má 34 menších bytů ve starším domě s pečovatelskou službou. Bohatě to zatím postačuje, řekl Čížek. Spálené Poříčí se 2700 obyvateli má dnes pro důchodce 42 bytů. Podle Čížka by podobný poměr mělo mít každé město.

"Zájem je, už je volný jen jeden byt," řekl Čížek. Město se snaží, aby se tam nastěhovali hlavně občané z místa. "Protože pro lidi z venkova je to často naprostá záchrana. Když zůstane třeba sama vdova, tak se dokáže o dům a zahradu pár let starat, ale pak už ji to většinou deprimuje. Často nám lidé říkají, že už měli jít do domova dříve," uvedl. Dlouhodobá strategie města je, aby lidé žili tam, kde chodili do školy. V nových bytech mohou být senioři i se zhoršeným zdravotním stavem, protože tam lze objednat pečovatelskou službu. Nájemné je o trochu dražší než ve starším pečovatelském domě. "I se službami do 4000 korun," uvedl. Město se tam snaží udržet minimální náklady na energie.

Rekonstrukce vrátila dům i jeho fasádu do původního historického stavu, a to přesně podle dvou zachovalých fotografií. Město dům pojmenovalo U Terinky, protože v něm zemřela Terezie Liehmannová, dcera hudebního skladatele, který byl učitelem Antonína Dvořáka. "Dvořák se s ní velice dobře znal, hráli spolu, možná to byla i jeho první láska. A objevila se v opeře Jakobín," dodal Čížek.

Autoři | Foto spaleneporici.cz

Štítky ČR, sociální, stavby, Spálené Poříčí, dům, Pavel Čížek, Antonín Dvořák, Starostové a nezávislí, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Plzeňský kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spálené Poříčí má byty pro seniory za 15 milionů, udrží je ve městě  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.